Garantarea creditelor pentru IMM este o afacere foarte rentabila. FNGCIMM, profit net de 47,5 milioane de lei
garantare creditefngcimmprofit fngcimmrezultate fndcimmgarantii prima casa
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a incheiat primul semestru cu un profit net de 47,5 milioane de lei.
Profitul este un maxim al ultimilor cinci ani si a fost generat, in principal de dinamica acordarii de garantii pentru creditarea sectorului antreprenorial.
In primul semestru din 2018, au fost acordate 4.435 de garantii, de peste 4 ori mai multe fata primul semestru al anului 2017.
Soldul total al portofoliului de angajamente in derulare, avand ca sursa fondurile proprii, sursele in administrare si fondurile statului, a ajuns, la 30 iunie 2018, la 20,7 miliarde de lei, in crestere cu 14% fata de aceeasi perioada din 2017, din care 17,2 miliarde de lei reprezinta portofoliul de angajamente Prima Casa (garantii si promisiuni de garantare).
Soldul garantiilor din surse proprii a continuat trendul ascendent, inregistrand o crestere de 24% fata de perioada similara a anului precedent, pana la 1,3 miliarde de lei.
Un vector de crestere este reprezentat si de garantiile pentru creditele-punte acordate de bancile partenere in Programul Start-Up Nation, alaturi de reviramentul altor programe ale Fondului.
Volumul garantiilor acordate beneficiarilor din administratia locala ce implementeaza proiecte de sprijinire a sectorului agricol, de infrastructura rutiera, sociala si educationala in zona rurala a crescut cu 15% fata de primul semestru din 2017, atingand valoarea de 580,6 milioane de lei.
In acelasi timp, numarul total de garantii emise a fost de 21.520, insumand o valoare totala 3,03 miliarde de lei, in crestere cu 9% in comparatie cu aceeasi perioada de timp a anului precedent.
Potrivit Fondului, programul Prima Casa isi mentine, si in 2018, o cota semnificativa in volumul total al activitatii operationale, pachetul garantiilor si promisiunilor de garantare acordate in primul semestru fiind de 16.660 unitati, in valoare de 1,66 miliarde de lei, dintr-un total alocat de doua miliarde de lei, in 2017.