Furturile de pe cardurile de credit, o gaura de 1,5 miliarde de euro in UE
fraudebanciatmcardurifurturi
Fraudele care implica carduri de credit sunt dominate de retele de crima organizata foarte bine puse la punct, se arata in studiul european realizat de Europol. Nu doar in Europa sunt probleme, ci si in America de Sud si Rusia.
Institutia mentionata atrage atentia ca aceasta "industrie neagra" este extrem de profitabila pentru infractori, deoarece valoareaza 1,5 miliarde de euro in fiecare an.
"Majoritatea tranzactiilor ilegale cu carduri care afecteaza UE au loc peste hotare, in principal in SUA", se mai arata in studiul publicat pe site, motivul principal fiind neregulile inregistrate la ATM-urile americane, care nu sunt in conformitate cu standardele internationale, privind tehnologia cipurilor.
Potrivit, Europol, nu doar in SUA exista acest gen de problemele. Din datele studiului reiese ca au fost identificate bande bine organizate care folosesc aceleasi tehnici in Republica Dominicana, Columbia, Rusia, Brazilia si Mexic.
Riscurile pentru infractori sunt minime, intrucat autoritatile sunt slab echipate sa raspunda naturii transfrontaliere a infractiunii, apreciaza Europol. Cei implicati primesc adesea sentinte usoare sau scapa de condamnari, intrucat infractiunea este comisa in afara jurisdictiei tribunalelor din cadrul UE.
Studiul mai arata ca bancile nu vor sa isi schimbe reteaua de ATM-uri, deoarece costurile implementarii operatiunii ar fi foarte mari pentru aceste institutii, astfel ca unele dintre ele prefera in continuare profitul, in dauna a ceea ce acestea considera nivele acceptabile ale fraudelor de pe cardurile de credit.
Europol mai avertizeaza ca bresele de securitate si furturile de date sunt insa foarte rar raportate de banci, pentru ca reputatia acestora sa nu fie afectata, pe piata bancara.