Fondurile de pensii private din Pilonul II au batut constant inflatia. Randamentul total, in zece ani, a fost de 127,1%
randament pilon2randament pensiiinflatie romaniaprotectie inflatie
Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) precizat ca randamentul total realizat de toate fondurile de Pilon II, de la inceperea functionarii, din 20 mai 2008, si pana la finele anului 2018, a fost de 127,1%.
Asta inseama un randament mediu anualizat de 8,03% pentru toata perioada de functionare a Pilonului II.
Potrivit APAPR, acest indicator este cu mult peste rata totala inflatiei din perioada analizata (36,3%), respectiv rata medie anualizata a inflatiei pentru exact aceeasi perioada (2,95%).
Din cele 10,2 miliarde de euro administrate de Pilonul II la finele anului 2018, peste 1,5 miliarde de euro reprezinta castig net obtinut din investitii, exclusiv pentru cei peste 7 milioane de romani care contribuie la acest sistem.
APAPR precizeaza ca aceasta suma este neta de toate comisioanele de administrare percepute. Performantele fondurilor de pensii, in Romania si in lume, vor avea intotdeauna o anumita volatilitate, ele urmarind indeaproape evolutia pietelor financiare si a economiei in ansamblu.
Mai mult, aceste evolutii sunt puternic influentate nu doar de mediu economic, ci si de deciziile politice.
Asociatia explica faptul ca un astfel de moment a fost adoptarea, la finele lunii decembrie 2018, a OUG 114/2018, care a produs scaderi bruste si severe ale pietelor financiare din Romania, inclusiv a Bursei de Valori Bucuresti, unde fondurile de pensii au investitii semnificative.
Acesta a fost unul dintre principalele motive pentru care 2018 a fost singurul an de la infiintarea Pilonului II, cand randamentul la nivelul unui an a fost sub rata inflatiei.
Dar, conform APAPR, desi performanta fondurilor de pensii se judeca exclusiv pe termen lung, pana si in urma unei analize atipice, performanta fondurilor de pensii raportata la inflatie este una exceptionala.
"APAPR incearca, in aceasta perioada, sa gasim canale de comunicare si dialog institutional cu toate autoritatile relevante pentru a dezbate efectele negative ale OUG 114/2018 asupra Pilonului II.
Speram ca dialogul institutional cu decidentii relevanti sa duca la modificarea OUG 114/2018 in sensul reconsiderarii cerintelor suplimentare de capital pe baze economice sustenabile si deci la dezvoltarea si pe viitor a Pilonului II de pensii private in Romania, precum si restabilirea increderii pe pietele financiare", se arata intr-un comunicat APAPR.