Fondurile de investitii de tip Private Equity continua sa inregistreze performante mai bune decat bursele europene
private equityinvestitiiburse
Imbunatatirea treptata a situatiei economice din Europa, pietele financiare tot mai lichide si conditiile mai bune de cotare la bursa au generat o crestere a numarului de exit-uri realizate de PE-uri in 2013, conform celui de-al noualea studiu EY privind PE-urile din Europa.
In 2013, au fost inregistrate 77 de exit-uri ale fondurilor de investitii, fata de 61 in 2012. Studiul EY - Taking stock: how do private equity investors create value? A study of 2013 European exits - analizeaza rezultatele si tipurile de exit-uri operate in intervalul 2005 -2013 de 604 companii europene mari, aflate sub controlul fondurilor de private equity.
Conform studiului, in 2013, s-a inregistrat o accelerare a exit-urilor prin listare la bursa (IPO), la un nivel asemanator cu cel din 2006.
Anul trecut au fost listate treisprezece companii, comparativ cu doar trei in 2012, iar unele din cele mai bune companii din portofoliul fondurilor de PE isi asteapta inca randul la listare.
Imbunatatirea conditiilor de creditare a generat o revenire a tranzactiilor de tip secondary buyouts.
Astfel, in 2013, 55% din numarul de exit-uri au fost efectuate prin transferul catre alte fonduri PE – o crestere remarcabila fata de 38% inregistrat in 2012 si cel mai mare volum de exit-uri de dupa 2007, fapt care subliniaza cresterea increderii pe piata.
Ultimii zece ani au fost marcati de turbulente si nesiguranta pentru fondurile PE din Europa – in termeni de atragere de finantare, investitii noi si activitate de exit.
Insa, in prezent, fondurile PE sunt din nou in forma, revenindu-si din perioada post-criza iar exit-urile sunt tot mai frecvente, pe masura ce sectorul continua sa se stabilizeze.
Studiul arata ca performanta de exceptie a fondurilor PE fata cea a companiilor listate public reprezinta cea mai importanta sursa de profitabilitate a investitiei, dar si cea mai consistenta de-a lungul suisurilor si coborasurilor inregistrate in ultimii noua ani – caracterizati de cresteri rapide intre 2005 si 2007, de recesiune economica intre 2008 si 2009, apoi de revenire lenta intre 2010 si 2013.
Foto: Wikipedia.