Fondul Proprietatea a facut profit mai mare cu 188% si propune dividende de aproape 600 de milioane de lei!
profit fondul proprietateadividende fondul proprietatearezultate fondul proprietatea
In 2017, Fondul Proprietatea (FP) a realizat un profit net de 1,289 miliarde de lei, mai mare cu 188,56% fata de 2016. Din profitul realizat anul trecut, FP propune dividende de 591.087.324 de lei.
Propunerea administratorului Fondului, Franklin Templeton privind repartizarea profitului net contabil aferent exercitiului financiar 2017 este urmatoarea: 64.494.802 lei la rezerva legala; 591.087.324 lei la dividende; 634.313.913 lei la dispozitia actionarilor Fondului, in rezultatul reportat.
Cuantumul dividendului brut unitar propus pentru AGA din 26 aprilie este de 0,0678 de lei.
Pe ordinea de zi a AGA mai figureaza si aprobarea acoperirii rezervelor negative inregistrate in cursul anului financiar 2017 generate de anularea actiunilor proprii.
Potrivit FP, Romania a fost, anul trecut, tara cu cea mai performanta economie din Uniunea Europeana, iar, consumul privat ar trebui sa ramana principalul motor al cresterii PIB, stimulat de cresterea salariului minim, a salariilor si pensiilor din sectorul public si privat.
Sectoarele in care FP ramane increzator privind potentialul de crestere sunt cel energetic, al transporturilor, IT, sectorul bancar, al constructiilor, cel agricol si cel al sanatatii. In acelasi timp, FP a reiterat ca listarea companiilor la BVB reprezinta factorul cheie in dezvoltarea pietei de capital locale.
Noile companii listate la bursa nu doar ar stimula lichiditatea si ar atrage investitori, ci ar putea asigura o expunere mai mare a fondurilor de pensii la piata de capital locala, precum si continuarea cresterii sectorului fondurilor mutuale.
Totodata, noile listari ar contribui semnificativ la promovarea pietei de capital locale de la statutul actual de piata de frontiera la cel de piata emergenta.
"Deoarece dorim sa generam in continuare valoare pentru actionarii Fondului, nu doar sa atingem, ci si sa depasim obiectivele de performanta incluse in Declaratia de Politica Investitionala (discount egal cu sau mai mic de 15% si o VAN ajustata pe actiune mai mare), vom continua sa administram Fondul in mod activ, sa colaboram cu Guvernul pentru a asigura implementarea cu succes a codului de guvernanta corporativa si continuarea procesului de listare a celor mai mari companii din portofoliul Fondului care sunt pregatite pentru listari initiale:
Hidroelectrica SA si Aeroporturi BucureÅŸti SA", se arata intr-un raport al FP.