Foc mocnit: Patronatele bancare dezaproba conversia creditelor prin lege
creditefrancioug 46/2014bancilepatronatele bancareconversia
Lipsa de predictibilitate in activitatile economice si investitionale si inechitatea intre clientii bancilor sunt doua riscuri pe care patronatele bancare nu sunt dispuse sa si le asume.
Crearea unui cadru legislativ pentru a oferi solutii debitorilor in franci elvetieni poate duce la astfel de consecinte. Un comunicat emis de Consiliului Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) si citat de Agerpres precizeaza ca o lege a insolventei persoanelor fizice ar putea fi benefica daca nu incurajeaza indisciplina la plata ratelor bancare.
In concret, comunicatul mentioneaza:
"CPBR considera ca orice initiativa privind conversia creditelor in valuta trebuie sa tina cont de principiile stipulate de Directiva europeana nr. 17 din 2014, care stabileste ca operatiunile de conversie se vor efectua la cursul de schimb de la data acesteia. (...) Desi Directiva europeana are ca termen de aplicabilitate luna martie 2016, CPBR considera ca elaborarea unei legislatii nationale care sa se armonizeze cu principiile Directivei este posibila chiar din acest an".
In ce priveste conversia creditelor la alt curs de schimb decat cel al pietei din momentul conversiei, noteaza Agerpres, reprezentantii CPBR cred ca aceasta problema nu poate fi tratata printr-un act normativ, ci doar punctual, intre banci si clientii lor.
Se precizeaza astfel ca in situatia in care conversia la alt curs se impune pe cale legislativa, ar putea aparea situatii inechitabile in randul clientilor. Potrivit aceleiasi surse, reprezentanti ai CPBR considera ca persoane care au contractat credite de sute de mii sau milioane de franci elvetieni sau alte valute pentru investitii in afaceri imobiliare ar beneficia de aceleasi conditii cu cei care, in mod obiectiv, nu-si mai pot achita ratele lunare.
Bancile membre ale CPBR sunt de acord cu aplicarea OUG 46/2014 cu recentele modificari aduse de Ministerul Finantelor, numai daca are caracter de protectie sociala.