FMI: Socul economic provocat de coronavirus ar putea fi mai dur decat criza din 2008
criza economicarecesiunefmifondul monetar internationaleconomiecoronavirus chinacovid 19
Fondul Monetar International lanseaza un scenariu dur. Potrivit FMI, economiile lumii ar putea suferi un soc economic mai dur decat cel provocat de criza financiara din 2008. Insa, cu cat pandemia se va opri mai repede, cu atat avem sanse sa ne redresam economia mai repede, a mai spus sefa FMI, care estimeaza ca din 2021, lucrurile vor incepe sa reintre in normal in plan economic.
Desi socul este anticipat a fi unul dur de catre expertii FMI, acestia sunt de parere ca va fi unul de scurta durata. Potrivit Fondului Monetar International, productia economica mondiala ar trebui sa se recupere in 2021. Deci, efectele economice negative provocate de pandemie ar putea fi resimtite dur, insa pe o perioada de doar cateva trimestre, insa pentru a ajunge in punctul acesta, statele lumii trebuie sa isi consolideze sistemele de sanatate, a subliniat sefa FMI.
"Impactul economic este si va fi sever, dar cu cat virusul se va opri mai repede, cu atat recuperarea va fi mai rapida si mai puternica”, a spus ea, relateaza WAtoday. FMI este preocupat in special de tarile cu venituri mici aflate in dificultate de datorie si a lucrat strans cu ele pentru a rezolva aceste ingrijorari, a adaugat ea.
Citeste si:
Cat de pregatite sunt sistemele de sanatate ale diferitelor tari in fata problemelor ridicate de actuala pandemie?
Statele lumii au fost nevoite sa aplice masuri fiscale pentru a sprijini sistemele medicale, dar si mediul de afaceri si angajatii afectati de aceasta criza sanitara. S-au depus eforturi financiare si la nivelul Uniunii Europene. Comisia Europeana, spre exemplu, a luat mai multe masuri de sprijinire a statelor membre, una dintre ele fiind aceea de
a distribui catre Romania 1 miliard de euro (483 de milioane de euro - prin renuntarea in acest an la obligatia de a solicita Romaniei rambursarea prefinantarilor neutilizate din fondurile structurale si 637 de milioane de euro - prin virarea avansului aferent fondurilor structurale pentru anul 2020 in cursul lunilor martie si aprilie).
Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, considera ca statele au procedat bine adoptand masuri fiscale extraordinare pentru stimularea sistemelor de sanatate si protejarea companiilor si lucratorilor afectati. De asemenea, sefa FMI saluta masurile luate de bancile centrale pentru a usura politica monetara.
Totusi, Georgieva sustine ca "va fi nevoie si de mai multe, in special pe plan fiscal”.
"Costurile umane ale pandemiei coronavirusului sunt deja incomensurabile si toate tarile trebuie sa lucreze impreuna pentru a proteja oamenii si a limita daunele economice", a spus Georgieva, ca o concluzie, dupa o convorbire in conferinta a ministrilor finantelor si a bancherilor centrali din Grupul celor 20 de mari economii din lume.