FMI considera ca Legea darii in plata poate submina stabilitatea financiara
pericole legea darii in plataraport fmiavertismente fmi
Raportul elaborat de expertii FMI in urma consultarilor cu Romania arata ca autoritatile noastre trebuie sa evite masurile ce pot afecta stabilitatea sistemului bancar, in conditiile in care deciziile de sprijinire a debitorilor ar putea submina stabilitatea financiara, predictibilitatea justitiei si avansul creditarii.
Un risc important pe termen scurt la adresa bilantului bancilor sunt initiativele legislative care permit modificare unilaterala si retroactiva a contractelor, respectiv Legea darii in plata.
"Diminuarea poverii datoriei acordata debitorilor cu probleme ar trebui tintita, inclusiv prin cerinte stricte de eligibilitate, respectand, in acelasi timp, clauzele din contracte, iar orice astfel de mecanisme ar trebui sa fie supuse unor garantii adecvate", se arata in raportul FMI, citat de Agerpres.
FMI isi exprima ingrijorarea si fata de propunerea conversiei fortate a creditelor in valuta analizata de Parlament, care ar presupune modificarea retroactiva a contractelor.
Fondul recomanda introducerea elementelor preliminare necesare, de genul infrastructura institutionala sau sistemele operationale, pentru implementarea legii insolventei personale.
Misiunea FMI a realizat evaluarea anuala a economiei romanesti in luna martie a acestui an, la Bucuresti, in baza Articolului IV din Statutul Fondului.
Articolul presupune examinarea situatiei financiare si economice la nivel national si formularea unor recomandari generale referitoare la politicile monetare, politicile financiare si economice de urmat pentru asigurarea stabilitatii si a unei evolutii pozitive la nivelul economiei.
Sursa: Agerpres