FMI: Bancile europene au nevoie de 266 MILIARDE DE DOLARI
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
FMI: Bancile europene au nevoie de 266 MILIARDE DE DOLARI
Europa are nevoie de o suma cuprinsa intre 100 si 200 miliarde de euro, pentru a putea recapitaliza bancile, in scopul redobandirii increderii investitorilor. Autoritatile fiscale trebuie sa gaseasca un plan coerent pentru binele continentului, a declarat miercuri directorul Departamentului European al Fondului Monetar International, Antonio Borges (foto jos).
"Vorbim despre o suma cuprinsa intre 100 si 200 miliarde de euro, care in viziunea noastra este foarte redusa, comparativ cu dimensiunile pietelor de capital europene si cu resursele noului EFSF", a declarat Borges pentru Reuters, in timpul unei vizite la Bruxelles, referindu-se totodata si la fondul de salvare a economiilor problematice din Europa.
"Au fost invocate in repetate randuri bancile franceze, dar...problema este si mai extinsa", a mai spus Borges. "Niciun sector bancar din lume nu poate rezista in fata unei pierderi generalizate a increderii si trebuie sa restabilim aceasta incredere, in toata Europa".
Borges a mai subliniat ca FMI va "participa cu siguranta" la al doilea pachet de imprumut pentru Grecia, daca se va dovedi ca aceasta este determinata sa-si rezolve problemele privind datoriile suverane.
"Daca Grecia va beneficia de un al doilea program financiar, lucru foarte probabil, cred ca FMI va participa necontenit, cu conditia ca statul grec sa ne convinga ca se afla pe drumul cel bun in privinta politicilor fiscale si ca datoria devine sustenabila", a mai precizat Borges.
Oficialul FMI mai considera ca Banca Centrala Europeana nu poate juca un rol esential in marirea capacitatii EFSF (Fondului European de Stabilitate Financiara): "Cand autoritatile discuta despre majorarea EFSF, folosesc notiunea drept un termen targetat pe o anumita nisa, in scopul readucerii investitorilor in pietele financiare, pentru a reduce datoriile, o interventie care ar putea readuce increderea", spune Borges.
Niciun sac nu este insa infinit. Borges recunoaste ca in ciuda dimensiunilor EFSF, si acest fond dispune de resurse limitate si "trebuie sa fie utilizat in mod eficient". Directorul Departamentului European al Fondului Monetar International avertizeaza ca investitorii sunt relativ ingrijorati cu privire la o posibila recesiune.
Cine se face vinovat de criza actuala? In niciun caz programele de austeritate ale FMI si reducerile de cheltuieli ale guvernelor. Borges da vina pe pierderea increderii celor cu bani in bancile slabite financiar si datoriile uriase ale unor state, care au tot cheltuit, dar n-au mai catadicsit sa dea inapoi.
Ingrijorarile privind recesiunea sunt legate "mai degraba de problemele din sectorul financiar si cel al creditarilor, decat de ceea ce se intampla in ecosistemul fiscal", conchide oficialul FMI Antonio Borges.
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special "E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"