FMI a aprobat a sasea revizuire a acordului preventiv cu Romania
acord emirevizuire acord fmitransa fmi
Conducerea FMI a aprobat a sasea revizuire a Acordului preventiv incheiat cu Romania si a disponibilizat o noua transa, in valoare de 430 de milioane de drepturi speciale de tragere (DST), echivalentul a 519,2 milioane de euro si 663,1 milioane de dolari.
Dupa primirea noii transe, resursele la dispozitia Romaniei se ridica la 2,64 miliarde DST, adica 3,2 miliarde de euro, din totalul de 3,6 miliarde al Acordului.
Boardul FMI a aprobat si o derogare referitoare la criteriile de performanta legate de arieratele de stat si de cele din sistemul social si modificarea criteriilor de performanta referitoare la activele straine nete ale bancii centrale.
Potrivit FMI, tara noastra continua sa faca progrese in cadrul programului preventiv, toate criteriile de performanta si tintele fiind indeplinite, cu exceptia arieratelor.
"Perspectiva economica ramane dificila din cauza mediilor extern si intern, care au dus la presiuni asupra cursului de schimb si au afectat increderea.
Cresterea economiei este de asteptat sa incetineasca, in timp ce inflatia se apropie de limita superioara a tintei stabilite de BNR.
Un program sustinut este esential pentru pastrarea stabilitatii macroeconomice greu castigate, cresterea investitiilor si a potentialului economiei", a declarat spus David Lipton, directorul general adjunct al FMI, citat de Agerpres.
Lipton a adaugat ca autoritatile romane au pastrat o disciplina stricta a cheltuielilor bugetare pentru a atinge tinta de reducerea a deficitului bugetar la 3% din PIB in 2012.
Dar autoritatile trebuie sa ramana atente si sa continue consolidarea sistemului financiar, iar interventiile in sprijinul leului ar trebui sa fie limitate la stabilizarea volatilitatii ratei de schimb.