FMI a aflat cand vom scapa de scumpiri: ce ne asteapta, de fapt, in urmatoarele luni
crestere inflatie mondialainflatie tranzitorieinflatie romania
In Statele Unite ale Americii, inflatia a atins cel mai inalt nivel din ultimii 31 de ani. Dar nu numai SUA, ci tari din intreaga lume se confrunta cu cresteri de mult uitate de preturi. Motivul este cantitatea uriasa de bani tipariti de SUA si de cele mai dezvoltate state pentru ajutarea cetatenilor si a economiilor.
Desi
pandemia de coronavirus este departe de a se termina, aceasta masura se intoarce atat impotriva celor care au luat-o, cat si a celor care au beneficiat de ea.
Cu toate acestea, vocile oficialilor, de la cele ale bancherilor centrali, pana la ale politicienilor sustin ca inflatia este tranzitorie, adica de scurta durata.
De aceeasi parere este si Liviu Voinea, fostul viceguvernator al BNR, acum consultant senior al Fondului Monetar International.
Prezent la Bucharest Forum 2021, organizat de Institutul Aspen Romania, Voinea a explicat ca economia globala este intr-o stare mai buna decat acum un an.
Cu toate acestea, a aparut provocarea inflatiei, care creste rapid peste tot pe glob si ar putea incetini revenirea economica si determina o inasprire rapida a politicilor monetare si fiscale care vor afecta grupurile sociale vulnerabile.
Voinea recunoaste ca incertitudinea despre evolutia inflatiei este data de pandemie, de problemele de distributie si din asteptarile legate de inflatie.
Datoriile statelor au crescut la peste 250% din PIB global
Potrivit lui Voinea, factorii care determina cresterea inflatiei sunt de natura tranzitorie: scaderea inflatiei in anul anterior, revenirea cererii - care nu a fost cauzata de cresterea veniturilor, ci de cresterea disponibilitatii unor venituri - aglomerarea lanturilor de aprovizionare, intarzierea livrarilor, dar si de cresterea majora a preturilor la energie, in special la gaze.
Un alt argument pentru caracterul tranzitoriu al inflatiei este succesul pachetelor de sprijin fiscal, care au limitat pierderile economice mult mai rapid decat in cazul altor crize anterioare.
"Datorita acestor pachete, economisirile excedentare acumulate in timpul crizei se transforma acum in consum, fenomen care nu va avea efecte pe termen lung, deoarece exista un numar limitat al acestor sume economisite. Prin urmare, e de asteptat ca ratele de crestere a inflatiei sa fie temporare", a explicat Voinea.
El a recunoscut, insa, ca, in ciuda efectelor lor benefice, pachetele de sprijin fiscal au ridicat peste tot in lume deficitul si datoria guvernamentala la niveluri fara precedent.
Astfel stocul de datorii globale a crescut, intr-un singur an, cu aproape o treime, la peste 250% din PIB global, cifre mult mai mari decat inainte de pandemie. Totodata, incertitudinile fata de proiectiile fiscale raman neobisnuit de ridicate la nivel mondial.
Oficialul FMI a atras atentia ca masurile de sprijin fiscal nu vor fi acordate la nesfarsit si tocmai de aceea ele trebuie mai bine tintite indreptate catre cei care chiar au nevoie de ele.