Fluxul net al investitiilor straine directe a insumat 4,797 miliarde de euro, in 2017
investitii romaniaisdinvestitii straine directeinvestitii 2017statistici bnr
Banca Nationala a Romaniei, in colaborare cu Institutul National de Statistica, a realizat cercetarea statistica pentru determinarea investitiilor straine directe (ISD).
Obiectivul principal al cercetarii statistice a fost determinarea soldului ISD in Romania, la 31 decembrie 2017, si a fluxurilor (miscarilor) ISD, in cursul exercitiului financiar 2017, in intreprinderile investitie straina directa rezidente.
Citeste si: Teodorovici:
Romania este o tara stabila macroeconomic. Nu exista riscul unei noi crize economice
Cercetarea statistica ISD a fost realizata in conformitate cu prevederile metodologice ale Manualului balanta de plati si pozitia investitionala internationala al Fondului Monetar International, editia a 6-a (BPM6).
Fluxul net de investitii straine directe in anul 2017 a inregistrat valoarea de 4,797 miliarde euro.
Din acestea, 3,968 miliarde au fost aport la capitalurile proprii (nivel rezultat prin insumarea participatiilor la capitalul intreprinderilor ISD, in valoare de 2,235 miliarde de euro, cu profitul reinvestit in intreprinderile ISD in valoare de 1,733 miliare de euro); 829 milioane de euro a fost creditul net de la investitorii straini.
Soldul investitiilor straine directe, la 31 decembrie 2017, a atins nivelul de 75,851 miliarde de euro, din care: 52,746 miliarde de euro capitaluri proprii, inclusiv profitul reinvestit (69,5%); 23,105 miliarde credit net primit de la investitorii straini (30,5%).
De asemenea, veniturile nete din participatii la capital au inregistrat valoarea de 5,259 miliarde de euro si au fost calculate ca diferenta intre profiturile dupa impozitare obtinute de intreprinderile ISD care au inregistrat profit, in valoare de 8,068 miliarde de euro, si pierderile intreprinderilor ISD care au inregistrat pierderi, in valoare de 2,809 miliarde de euro.
Citeste si:
Bucurestiul pe primul loc in topul destinatiilor din Europa cu cel mai mare potential de dezvoltare
Veniturile nete din dobanzi, au inregistrat un nivel de 618 milioane euro si au fost calculate ca diferenta intre dobanzile primite de catre investitorii straini directi pentru creditele acordate intreprinderilor detinute in Romania si dobanzile platite de catre acestia pentru creditele primite de la intreprinderile lor din Romania, atat direct cat si prin alte companii nerezidente din cadrul grupului.