Revizuirea perspectivelor de rating pentru Banca Comerciala Romana si BRD - Groupe Societe Generale arata probabilitatea destul de importanta ca Agentia Fitch sa impuna o limita superioara a ratingurilor pentru bancile din tara noastra cu doar o treapta peste ratingul suveran al Romaniei - “BBB-“, cu perspectiva stabila, fata de doua trepte in prezent.
Oricat de mult s-ar stradui guvernantii sa acopere acest lucru, efectele OUG 114 pot fi observate din ce in ce mai accentuat pe mai multe planuri. Spre exemplu, si aceasta schimbare in viziunea celor de la Fitch este posibil sa fi fost determinata de numeroasele masuri legislative propuse si adoptate in ultimele saptamani la Bucuresti. Specialistii in domeniu au avertizat de la bun inceput cu privire la riscurile cu care vine la pachet o astfel de ordonanta de urgenta, aceasta putand avea un impact semnificativ asupra bancilor.
De asemenea, Agentia Fitch reaminteste ca in acest an, perspectivele de crestere ale bancilor sunt afectate si de limitarile impuse de Banca Nationala a Romaniei pentru gradul de indatorare al clientilor, cu impact in activitatea de creditare.
Chiar si in acest context, Fitch se asteapta ca bancile sa ramana profitabile si in anul 2019. Totusi, specialistii atrag atentia cu privire la faptul ca noua taxa pe activele bancare va inghiti practic un procent destul de considerabil din totalul profiturilor. In acest sens, Agentia ofera si un exemplu concret din care ne putem da seama ce aduce aceasta taxa pentru banci. Astfel, Fitch estimeaza ca la un nivel trimestrial de 0.3% din activele financiare, taxa ar diminua profiturile anualizate inainte de impozitare cu 44% la Banca Transilvania, cu 56% la Banca Comerciala Romana si cu nu mai putin de 68% la UniCredit.
Dupa introducerea noii taxe pe active, mai multe banci au anuntat deja ca sunt puse in situatia de a se gandi la taieri de cheltuieli. Spre exemplu, Banca Transilvania a anuntat prin directorul ei executiv, Omer Tetik, ca a stopat deja renovarea a peste 200 de agentii si ca ar putea amana chiar etapa a doua din programul de digitalizare. De asemenea, BT ar putea sa mai taie din numarul parteneriatelor de la acest moment si ar putea reduce programele de training pentru angajati.
Insa in aceeasi situatie se regasesc si cei de la CEC, banca detinuta de stat. Presedintele Consiliului de Administratie al CEC Bank, Gratian Ghetea, a declarat in urma cu cateva zile ca este preocupat in aceste momente de gasirea unor solutii si mijloace prin care sa reduca cheltuielile si investitiile.
Tot in acest context, presedintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania, Iancu Guda, atrage atentia ca sectorul bancar nu are un spatiu prea mare de ajustare a cheltuieilor interne. Guda este de parere ca bancile au trecut deja prin taieri importante de costuri in ultimii sapte ani, drept pentru care nu ne mai putem astepta la minuni din acest punct de vedere din partea lor.
Citeste si: Si guvernatorii plang cateodata: Isarescu, tapul ispasitor al deprecierii leului
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212