Fiori reci pentru romanii cu rate in lei: ROBOR revine pe crestere
roborratecurs valutardevalorizare leu
Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila, a crescut, miercuri, la 3,25% pe an, de la 3,19% pe an marti, aceasta fiind a doua zi in care indicele face un salt, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Alaturi de indicele ROBOR la 3 luni, si cel la 6 luni a crescut miercuri. Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobanzilor la creditele ipotecare lei cu dobanda variabila, a urcat la 3,39% pe an, de la 3,36% pe an, luni.
Indicele ROBOR la 9 luni, care reprezinta rata dobanzii platita la creditele in lei atrase de catre bancile comerciale de la alte banci comerciale pentru o perioada de noua luni, a urcat la 3,50% de vineri, de la 3,47%
Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezinta rata dobanzii platita la creditele in lei atrase de catre bancile comerciale de la alte banci comerciale pentru o perioada de 12 luni, a urcat la 3,55% pe an, de la 3,53% pe an.
ROBOR reprezinta rata medie a dobanzii la care bancile romanesti se imprumuta intre ele in lei, astfel ca este un indicator al pietei monetare, iar din anul 2010 a fost stabilit de Guvern drept referinta in functie de care sa fie stabilite ratele creditelor.
Specialistii recomanda prudenta la imprumuturile bancare
In ultimele luni, ROBOR a fost subiectul central al economiei romanesti. Indicele a atins cote maxime in ultima perioada, crescand costul ratelor romanilor si aratand de fiecare data ca situatia economica de la noi din tara este instabila.
Pentru a nu avea de suferit bugetul familiei ca urmare a oscilatiilor ROBOR, specialistii in finante recomanda prudenta atunci cand va doriti sa accesati un imprumut. E necesar sa tineti cont de urmatoarele aspecte pentru a evita efectele scumpirii ROBOR: accesati credite cu dobanda fixa, care nu se raporteaza la ROBOR, analizati cu atentie gradul de indatorare al familiei si luati in calcul factori de risc pe termen lung. De asemenea, este de preferat sa va imprumutati in moneda nationala, pentru a evita si fluctuatiile valutare si devalorizarea leului, asa cum se intampla in ultima perioada.