O investigatie jurnalistica de amploare asupra rapoartelor trimise de marile banci ale lumii serviciului de infractiuni financiare al Trezoreriei Statelor Unite - Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) scoate la iveala transferuri interbancare in valoare de aproximativ 2.000 de miliarde de dolari care sunt suspecte de a fi reprezentat in realitate operatiuni de spalare de bani. Potrivit rapoartelor la care se face referire, cinci banci recunoscute la nivel global apar cel mai des in acest dosar, si anume HSBC Holdings, JP Morgan Chase & Co, Deutsche Bank, Bank of New York si Standard Chartered.
Rapoartele care cuprindeau aceste operatiuni considerate a fi suspecte de a fi reprezentat in realitate operatiuni de spalare de bani au fost distribuite de platforma BuzzFeed News publicatiilor din Consortiul International al Jurnalistilor de Investigatie, volumul de documente fiind unul imens. Specialistii din cadrul Consortiul International al Jurnalistilor de Investigatie s-au mai facut remarcati si anii precedenti, investigatiile de renume Panama Papers si Paradise Papers fiind conduse tot de acestia.
Mai exact, conform primelor informatii, pana la aceasta ora au fost analizate aproximativ 2.100 de rapoarte privind activitatile suspecte cu privire la tranzactiile interbancare din perioada 1999 - 2017. Potrivit celor care au initiat aceasta ancheta, documentele analizate pana acum dovedesc cum au fost spalati banii si cum infractorii au folosit companii britanice anonime in procesul lor de spalare a banilor.
Chiar daca rapoartele in cauza nu pot fi considerate dovezi in sine ale unor infractiuni, jurnalistii din cadrul Consortiul International al Jurnalistilor de Investigatie sustin ca documentele analizate pana la aceasta ora reprezinta doar o mica parte a celor trimise de banci catre FinCEN. In plus, acestia sustin ca bancile nu au doar obligatia de a trimite rapoarte celor de la FinCEN atunci cand este vorba despre o tranzactie suspecta, ci si obligatia de a isi cunoaste clientii. Conform legislatiei in vigoare, institutiile bancare au la dispozitie cel mult 60 de zile de la detectarea unei tranzactii suspecte pentru a trimite un astfel de raport la FinCEN.
FinCEN este departamentul responsabil de combaterea infractiunilor de spalare de bani din cadrul Trezoreriei Statelor Unite ale Americii, avand misiunea de a proteja sistemul financiar de utilizarea ilicita a banilor ce provin din infractiuni. Departamentul Financial Crimes Enforcement Network al Trezoreriei SUA primeste informatii de la institutiile bancare din toate colturile lumii, acesta putand ulterior sa le avertizeze sau chiar sa le blocheze transferurile atunci cand acestea sunt suspecte. Oficialii FinCEN lansasera un avertisment inca de la inceputul lunii septembrie cu privire la ceea ce se intampla acum, sustinand atunci ca dezvaluirea neautorizata a rapoartelor trimise de catre banci constituie infractiune si poate avea impact asupra sigurantei nationale a Statelor Unite.
Conform rapoartelor analizate, HSBC, cea mai mare institutie bancara britanica, in ciuda avertizarilor primite de la autoritatile de peste Ocean a permis intr-un caz de frauda mutarea unei sume in valoare de 80 de milioane de lire sterline din conturile din Marea Britanie in Hong Kong. Oficialii HSBC se apara insa, sustinand ca toate aceste informatii sunt istorie deja. Totodata, banca sustine ca incepand cu anul 2012 a demarat o campanie multianuala de crestere a capacitatii de combatere a infractionalitatii financiare.
De asemenea, JP Morgan a incuviintat unei companii mutarea a unei sume ce depaseste un miliard de dolari printr-un cont din Londra, fara sa aiba cunostinta insa asupra persoanei care il detine. In cele din urma s-a descoperit ca banii ar fi putut apartine unuia dintre cei mai cautati zece infractori de pe listele FBI. De asemenea, potivit concluziilor trase pana la aceasta ora de specialistii platformei BuzzFeed, Deutsche Bank, cea mai mare institutie bancara din Germania, a permis mutarea banilor proveniti din crima organizata, terorism si trafic de droguri.
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
A aparut Calendarul Contabilului Vesel 2025! Contine 12 caricaturi ce garanteaza hohote de ras!
Cum stabilim durata de amortizare pentru un mijloc fix second-hand
Atentie la modificarile referitoare la impozitul MICRO: Aspecte importante de retinut
Te-ar putea interesa si