Finantare de 100 de milioane euro pentru proiectul Scoli mai sigure, incluzive si sustenabile
finantare scolifinantare scoli birdfinantare educatie romaniascoli mai sigure
Guvernul Romaniei a aprobat in sedinta de ieri, negocierea si semnarea Acordului de imprumut dintre Romania si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, acord in valoare de 100 de milioane de euro, pentru sustinerea proiectului "Scoli mai sigure, incluzive si sustenabile".
"Una dintre prioritatile mandatului meu este sa fac tot posibilul astfel incat educatia sa primeasca finantarea necesara pentru ca toti elevii si prescolarii sa aiba acces la o infrastructura scolara moderna si sigura. in calitate de ministru al Finantelor, am solicitat Guvernului mandat sa negociez si sa semnez cu Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare un Acord de imprumut in valoare de 100 de milioane de euro, pentru investitii in infrastructura scolara, atat de necesare, in special in zonele mai putin dezvoltate ale tarii", a declarat ministrul Finantelor, Alexandru Nazare.
Proiectul "Scoli mai sigure, incluzive si sustenabile" se va derula pe o perioada de 6 ani, data limita de tragere a imprumutului fiind 30 iunie 2027.
Acesta va fi implementat de catre Ministerul Educatiei, prin Unitatea de Management a Proiectului. Costul total al proiectului va fi de 100 de milioane euro, suma finantata integral din imprumutul acordat Romaniei de catre Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare.
Principalele elemente ale proiectului cuprind o componenta de investitii integrate in infrastructura scolara, activitati de comunicare si informare, sprijin pentru transportul elevilor, precum si alte facilitati temporare. O atentie sporita va fi acordata salilor de clasa inteligente, prin investitii in mobilier scolar si prin activitati de informare si instruire in acest domeniu.
Proiectul "Scoli mai sigure, incluzive si sustenabile" include o componenta de sprijin pentru investitii in infrastructura scolilor durabile si moderne, prin planificarea investitiilor in vederea dezvoltarii unor modele pentru scolile viitoare, precum si prin alte activitati de informare si pregatire a comunitatilor in cazul producerii unor eventuale dezastre.