Fascinanta poveste a lui Frank Bourassa, cel mai prolific falsificator de dolari americani din istorie
Povestile falsificatorilor de bani au fascinat dintotdeauna si au stat la baza unor romane si filme de succes. In lumea falsificatorilor de bani, numele canadianului Frank (Francois) Bourassa este rostit cu respect: omul a reusit, acum cativa ani, sa falsifice nu mai putin de 250 de milioane de dolari americani.
Bourassa a incercat sa castige bani in mai multe feluri: inca din adolescenta a pus la punct o retea de hoti din magazine, apoi s-a apucat de traficul cu marijuana, apoi a decis sa devina un om cinstit si a infiintat o mica fabrica de placute de frana.
Conform propriilor declaratii, cea mai neplacuta perioada din viata sa a fost aceea cand a condus fabrica amintita. Muncea pana la epuizare, banii castigati nu erau prea multi, avea responsabilitatea angajatilor, trebuia sa se ocupe de aprovizionarea cu materii prime si cu desfacerea produselor - un calvar.
Prin urmare, tentativa lui Bourassa de a duce o viata cinstita s-a dovedit a fi un esec, iar omul, afectat de stres, a facut o severa cadere nervoasa.
A urmat un lung tratament de specialitate, s-a pus pe picioare si, proaspat intremat, a avut revelatia faptului ca cea mai buna metoda de "a face bani" este sa interpreteze expresia la modul cel mai propriu.
Adica sa faca el insusi bani, pur si simplu. Bourassa a luat aceasta decizie in anul 2008, la varsta de 38 de ani.
Bourassa si-a ales apoi "victima" si a decis ca va falsifica doar bancnota de 20 de dolari americani, bancnota care are cea mai mare viteza de circulatie si care, la vremea respectiva, continea mai putine elemente de securitate.
Falsificatorul si-a dat seama ca nu va putea reproduce toate elementele de securitate ale bancnotei care avea imprimat portretul celui de-al saptelea presedinte american, Andrew Jackson, drept pentru care a avut ideea sa comande unei fabrici care produce hartie personalizata colile care sa contina deja inserate elementele cu pricina.
Pretinzand ca este reprezentantul unei mari companii de investitii care doreste sa tipareasca certificate de depozit pe o hartie speciala, Bourassa a izbutit sa convinga o fabrica germana de sa-i onoreze comanda.
Fabrica, insa, pentru a produce hartia la specificatiile cerute a impus o cantitate minima a comenzii - si anume atata cata ar fi fost necesara pentru a tipari 250 de milioane de dolari falsi, in bancnote de cate 20 de dolari. Pentru toata cantitatea de hartie Bourassa a platit 30.000 USD.
Restul a mers destul de usor, cu ajutorul unei imprimante offset super-performante si al altor echipamente, pentru care Bourassa a mai platit inca 300.000 de dolari americani.
Frank a lucrat la foc continuu si a izbutit sa tipareasca cei 250 de milioane de dolari falsi in doar 5 luni.
Planul era sa vanda banii cu un pret de 30% din valoarea inscrisa pe bancnota. Asta insemna un profit, de pe urma intregii operatiuni, de cca 80 de milioane de dolari americani reali.
In anii care au urmat, Frank a vandut constant cantitati mici din banii falsi, iar clientii erau multumiti.
Intr-o incercare de a-si imbogati protofoliul de clienti, Bourassa a ofertat cu banii falsi o retea care se ocupa cu traficul de autovehicule grele furate.
Din pacate pentru el, acea retea era infiltrata cu un politist sub acoperire, care a comandat 100.000 de dolari de la Frank.
A urmat arestarea, la 23 mai 2012. La perchezitia efectuata la atelierul unde Frank tiparise banii a fost gasita suma de 1 milion de dolari falsi. Politia canadiana a jubilat.
Frank a fost destul de increzator ca va primi, din partea justitiei canadiene, o pedeapsa destul de mica, insa speranta i-a fost spulberata atunci cand pe fir a intrat US Secret Service, care a cerut extradarea falsificatorului in Statele Unite unde ar fi urmat sa petreaca nu mai putin de 60 de ani dupa gratii.
Astfel stand lucrurile, Frank le-a spus anchetatorilor ca, in afara de milionul de dolari gasit la perchezitie, mai are inca 200 de milioane pe care le tine ascunse si a propus sa predea aceasta suma de bani in schimbul eliberarii sale din arest si a renuntarii la proces.
Propunerea i-a fost acceptata, astfel incat, pentru falsificarea a 250 de milioane de dolari, Frank Bourassa a petrecut doar sase saptamani in arestul politiei.
La ora actuala, Frank Bourassa este un foarte solicitat consilier international si se ocupa de identificarea documentelor de identitate si a bancnotelor falsificate.
Sursa foto: pexels.com