Expertii spun ca BITCOIN nu va mai valora nimic in viitorul apropiat
bitcoincriptomonedemonede virtualeinvestitiimoneda digitalaethereum
Pretul bitcoin ar putea ajunge la zero, a declarat unul dintre investitorii de top in tehnologia blockchain, in timpul unei dezbateri axate pe viitorul tehnologiei blockchain organizata de CNBC la Davos, Elvetia.
Criptomonedele nu mai sunt ce au fost
Piata criptomonedelor a suferit un soc in 2018, cand cele mai tranzactionate monede virtuale au inregistrat scaderi semnificative in valoare. Aceasta scadere poate fi observata cel mai bine in cazul Bitcoin, cea mai puternica criptomoneda de pe piata, care la finalul lui 2017 valora aproximativ 20.000 de dolari. De atunci, Bitcoin a scazut dramatic, ajungand la mai putin de 3.600 de dolari in prezent, iar unii experti considera ca acest trend va continua.
Desi Bitcoin este cea mai tranzactionata moneda la nivel mondial, sfarsitul erei sale glorioase se apropie de final, avertizeaza expertii.
"Cred ca va ajunge la zero. Cred ca este o tehnologie minunata, dar nu cred ca este o moneda. Nu se bazeaza pe nimic”, a declarat Jeff Schumacher, fondatorul BCG Digital Ventures la Davos si un investitor important in companiile bazate pe tehnologia blockchain.
Investitorii prezenti la dezbatere spun ca sunt interesul principal este tehnologia blockchain, care sta la baza Bitcoin si nu criptomoneda in sine.
"Sunt mult mai putin interesat sa investesc in bitcoin un echivalent, sau chiar in blockchain ca un registru contabil. Ma gandesc mult mai mult la protocoalele de baza care fac ca o criptomoneda sa fie valoroasa sau nu”, a spus Glenn Hutchins, presedintele companiei North Island.
1 din 10 romani declara ca detine criptomonede si 1 din 3 vrea sa cumpere
Si romanii au prins gustul criptomonedelor, deoarece unul din zece romani detine o moneda digitala, releva datele unei cercetari recente realizata pentru Luno, platforma globala care permite tranzactionarea de criptomonede.
De asemenea, aproape toti romanii (97%) sunt fie familiarizati (58%), fie au auzit (39%) despre conceptul de criptomonede
Mai mult decat atat, doua treimi dintre respondentii familiarizati cu criptomonedele, dar care nu detin in prezent una, respectiv 33% din totalul respondentilor, au declarat ca sunt interesati sa cumpere criptomonede in viitor.
Rugati sa precizeze monedele digitale pe care le detin, 72% dintre respondenti au mentionat Bitcoin si / sau Ethereum (29%) si Ripple (14%).
"Rezultatele cercetarii demonstreaza inca o data ca romanii au un grad ridicat de alfabetizare digitala si un entuziasm nelimitat fata de noile tehnologii si inovatii. Preferinta pentru Bitcoin este evidenta in cazul romanilor, devenind sinonim pentru monedele digitale, cu o pondere de aproape doua treimi din piata", comenteaza Magdalena Gołębiewska, Country Manager al companiei Luno, initiatorul cercetarii.
Investitia ca principal motiv al achizitionarii de criptomonede
De ce cumpara romanii criptomonede? Proprietarii lor spun ca sunt o investitie (68%) sau un instrument de plata online (23%). Un numar mai mic de respondenti folosesc criptomonedele pentru a transfera bani familiei sau prietenilor (7%).
In plus, 63% dintre respondenti admit ca le-ar placea sa plateasca cu monede digitale in magazine, daca ar fi disponibila o astfel de optiune.
Jumatate dintre romani, care stiu ce sunt criptomonedele, le considera o investitie profitabila, in timp ce un sfert dintre ei admit ca sunt dificil de folosit.
Securitatea criptomonedelor reprezinta un aspect important pentru romani. 31% dintre respondenti considera ca monedele digitale reprezinta o investitie sigura, 27% au ales alte variante de raspuns, in timp ce 43% au indoieli cu privire la ce sa raspunda.
Si totusi securitatea este marea problema
Expertii financiari descriu piata criptomonedelor intr-o singura maniera comuna: incerta. Aceste monede au aparut din neant, nu sunt controlate de nicio autoritate statala si risca oricand oscilatii de preturi care va pot face putred de bogati sau va pot duce in sapa de lemn.
Odata cu ridicarea pretului la Bitcoin, oamenii care au investit in criptomoneda intr-adevar s-au imbogatit. Dar ce se intampla acum cand valoarea a scazut de cateva ori? Evident, au pierdut bani, poate mai multi decat au castigat daca au reinvestit masiv asteptanu-se la cresteri si mai mari.
Piata este total imprevizibila, si oricand se poate intampla orice si nimeni nu va fi tras la raspundere. Este riscul investitorului pe care si-l asuma. Un risc destul de mare, as indrazni sa spun.