Expert: Abandonati cardurile de debit si folositi-le pe cele de credit: Banii sunt mai protejati
card de creditcard de debit
Pentru majoritatea oamenilor, prima experienta de plata cu un card a fost cu unul de debit. Insa, pe masura ce sistemele bancare au devenit tot mai performante, iar oamenii au inceput sa aiba din ce in ce mai multa nevoie de plati online, sau la POS, iar consumul a cunoscut si el o evolutie semnificativa, pe fondul cresterii nivelului de trai, necesitatea unui card de credit s-a accentuat.
Cardul de credit este emis de institutia bancara ca o descoperire de cont, ce se stabileste de banca, in urma unei analize financiare. In functie de venitul net al beneficiarului, acesta primeste posibilitatea de a-si descoperi contul cu o suma egala cu de 3,4,5 ori salariul sau net. Fiecare banca stabileste acest prag, dar si o limita maxima, peste care nici salariile foarte mari nu pot trece.
Ei bine, cardul de credit iti ofera posibilitatea de cheltui bani pe care nu ii ai, cu promisiunea ca, intr-o anumita perioada de timp, sa ii pui inapoi acolo.
Daca te incadrezi in perioada de timp, beneficiezi de zero dobanzi, daca nu, vei achita anumite taxe ce variaza de la o banca la alta.
Toate aceste beneficii le depasesc pe cele ale cardului de debit, insa, un expert in carduri bancare sustine ca acest tip de card ofera o mai mare protectie a banilor.
Explicatia e simpla. Daca o persoana rau intentionata afla datele cardului tau si efectueaza tranzactii de pe contul tau, in cazul in care ai un card de debit, hotul fura bani reali, dintr-un cont real, aceasta este opinia impartasita de Matt Schulz, expert in carduri de credit la LendingTree.
Insa, in cazul in care ai un card de debit, acesti bani nu sunt scosi direct din contul tau. Tranzactia apare ca o taxa in contul tau, pe care emitentul cardului o poate verifica si o poate anula, putand recupera banii mult mai simplu, decat daca toata aceasta infractiune implica un card de debit.
Persoanele care detin atat carduri de credit, cat si de debit ar trebui sa fie constiente de anumite circumstante, atunci cand decid pe care sa le foloseasca. De exemplu, e recomandat ca, la bancomatele aflate pe strazi laturalnice, prost iluminate, sau atunci cand mergem in vacanta, sa platim cu carduri de credit. In astfel de situatii, atacatorii pot monta pe ATM asa-zisele dispozitive "skimmers" in sloturile pentru carduri de credit, care sunt capabile sa fure informatiile de pe card si sa le cloneze.
Totusi, poate cel mai important de mentionat este ca, indiferent de cardul ales, datele cardului tau trebuie sa ramana confidentiale. De asemenea, e indicat sa alegi sa efectuezi tranzactii doar in ATM-uri care par sigure, de preferat din interiorul institutiilor bancare si sa acoperi cu mana tastatura, atunci cand introduci codul PIN.