EximBank finanteaza Grupul Arsat cu 11 milioane de euro
finantare eximbankfinantare arsatafaceri arsatafaceri romanesti
EximBank si Grupul Arsat din Arad, una dintre cele mai importante companii exportatoare cu capital romanesc, au incheiat in acest an acorduri de finantare in valoare totala de 52 de milioane de lei (circa 11 milioane de euro) destinate dezvoltarii activitatii firmelor grupului.
Proiectele finantate de EximBank vizeaza, in special, diversificarea si dezvoltarea business-ului industrial, prin integrarea unei noi fabrici de productie de scutere electrice, precum si in domeniul agricol prin extinderea activitatii pomicole.
"Aceasta colaborare este una speciala pentru noi pentru ca avem un partener care se poate constitui intr-un veritabil model de business pentru afacerile de familie. Infiintata in anii de pionierat ai antreprenoriatului romanesc, 1991, compania Arsat demonstreaza ca ideile bune se pot transforma oricand in afaceri viabile, iar un mic producator de antene parabolice - cum era la inceput - poate deveni, in timp, un jucator important in regiune.
Romania are nevoie de astfel de modele care confirma potentialul de dezvoltare al economiei romanesti, iar faptul ca Arsat a ales EximBank ca partener financiar arata inca o data ca banca intelege cerintele si se adapteaza usor nevoilor clientilor sai reprezentand o resursa demna de exploatat pentru firmele cu proiecte ce contribuie la dezvoltarea sustenabila a afacerilor lor si a economiei”, a spus Traian Halalai, presedintele executiv al EximBank.
Colaborarea dintre cele doua parti vizeaza inclusiv sustinerea derularii de proiecte cu fonduri europene, Grupul Arsat fiind un lider in Romania in absorbtia de fonduri structurale.
Compania a implementat, de-a lungul timpului, peste 40 de proiecte, a caror valoare totala depaseste 44 de milioane de euro, investitiile fiind dedicate exclusiv achizitiei de tehnologie pentru cresterea competitivitatii pe piata interna si internationala.
"Inca de la inceput, am considerat ca productia de bunuri materiale sta la baza existentei societatii. De aceea, in timp, ne-am extins aria de activitate, pe langa zona industiala fiind acum activi in agricultura si in energie.
Si pentru ca suntem consecventi cand este vorba despre principiile noastre de business, continuam sa fim inovativi, sa ne dezvoltam activitatea si de aceea vrem sa ne extindem intr-un domeniu pe care il consideram de viitor si anume productia de scutere electrice.
Primul pas a fost facut odata cu investitia in start-up-ul Scooterson, iar acum suntem in faza de testare a pietei, scuterele electrice pe care intentionam sa le producem in fabrica noastra de la Pecica urmand sa fie distribuite, in prima faza, in Statele Unite ale Americii.
Asadar, pentru noi, este important sa continuam investitiile si suntem incantati ca am reusit sa gasim in EximBank un partener care sa aiba incredere si sa ne sustina in demersul nostru", a spus Valer Ghinea, fondatorul Arsat.
Grupul Arsat a fost infiintat, in 1991, de Valer Ghinea, avand ca obiect de activitate principal productia de antene parabolice, iar, astazi, cuprinde trei divizii de productie: industrie, agricultura si energie. Compania produce repere pentru domeniul aeronautic, naval, trenuri de mare viteza, utilaje terasiere, domeniu medical, atumototive, electronic, etc.
Portofoliul de clienti include companii precum Airbus, Apple, Boeing, ABB, Rolls Royce, Siemens sau General Electric.
In ceea ce priveste agricultura, investitiile au demarat in 1993, societatea crescand constant suprafata exploatata de la 200 de hectare, la peste 10.000 de hectare in prezent.
Arsat este specializata in productia de cereale (floarea soarelui, grau, mazare, orz, porumb, rapita) si de fructe (cu un flux de productie complet integrat, de la cresterea propriilor pomi fructiferi, pana la folosirea celor mai noi tehnologii, societatea detine sase ferme si are in constructie 20 de hale de depozitare si procesare).
De asemenea, Grupul a investit in divizia de energie din dorinta de a avea un cost stabil al curentului electric consumat, cantitatea totala generata de energie fiind de 2.500 MW/an.