Anuntul cu privire la finalizarea acestei tranzactii de achizitie a Bancii Romanesti vine dupa ce in urma cu putin mai bine de doua luni, imediat dupa instalarea in Palatul Victoria, premierul liberal Ludovic Orban punea sub semnul incertitudinii tranzactia in cauza. O luna mai tarziu, Florin Citu, ministrul Finantelor. declara ca institutia pe care o conduce analizeaza tranzactia dintre EximBank si Banca Romaneasca, o decizie in acest sens urmand sa fie luata dupa ce va fi aprobat bugetul de stat.
Lasand asta la o parte, nu putem sa nu ne aducem aminte ca aceasta tranzactie nu a fost privita deloc cu incredere de greii PNL, mai multe nume importante din sanul liberalilor lansand tot felul de critici cu privire la o asemenea varianta de lucru. Mai mult decat atat, pe vremea in care se afla in opozitie, ministrul Florin Citu a caracterizat aceasta tranzactie ca fiind “suspecta”. Asa cum este cunoscut deja, contractul dintre EximBank si Banca Romaneasca a fost semnat in timpul guvernarii social-democrate, Ministerul de Finante fiind condus la acea vreme de Eugen Teodorovici.
In orice caz, decizia statului roman de a achizitiona Banca Romaneasca prin EximBank a fost una surprinzatoare pentru multi specialisti din domeniu. Spunem asta deoarece este cunoscut faptul ca EximBank, controlata de stat prin Ministerul Finantelor, finanteaza exclusiv companiile, in special pe cele exportatoare, in timp ce Banca Romaneasca are un portofoliu compus aproape in intregime din credite catre persoanele fizice.
Asa cum spuneam si in randurile anterioare, nu este pentru prima data cand cei de la National Bank of Greece au incercat sa scape de Banca Romaneasca. In urma acordului dintre Grecia si Uniunea Europeana, NBG s-a vazut obligata sa scape de activele din afara pietei principale, drept pentru care au inceput eforturile de a renunta la Banca Romaneasca. Numai ca nu a fost deloc simplu, prima incercare in acest sens fiind una nereusita. In 2017, NBG anunta semnarea unui contract cu grupul maghiar OTP Bank, insa tranzactia a fost in cele din urma respinsa un an mai tarziu de Banca Nationala a Romaniei. Desi procesul de restructurare al celor de la NBG trebuia finalizat initial pana la sfarsitul lui 2018, acestia au avut nevoie de timp suplimentar pentru a reusi sa vanda toate activele la care s-a angajat in fata Comisiei Europene sa renunte.
Finalul anului trecut aducea pentru Banca Romaneasca o veste importanta, Lucian Anghel, fost presedinte al Consiliului de Administratie al Bursei de la Bucuresti, fiind anuntat ca director general. Totodata, Lucian Anghel a mai fost si CEO in cadrul BCR Banca pentru Locuinte, incepand cu ultima luna a anului 2015. Numirea acestuia la conducerea Bancii Romanesti a fost facuta tocmai in contextul finalizarii acestei tranzactii, oficializarea urmand sa se faca la sfarsitul acestei luni de Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor din cadrul Bancii Romanesti. Mandatul lui Lucian Anghel la conducerea Bancii Romanesti este de patru ani.
Ultimele NOUTATI
Nu suntem tara cu cele mai mici salarii din UE. Lista celor 10 state cu salarii minime sub 1000 de euro pe luna
Romanii scot banii de la saltea si cumpara masiv titluri de stat. Plasamente impresionante, cifrele aici
Cat valoreaza cu adevarat businessul tau? Greseala pe care 90% dintre antreprenori o fac
Avertismentul presedintelui Consiliului Fiscal: ne paste un puseu inflationist. Romania are cele mai mari deficite din toata Uniunea Europeana
Ce inseamna cu adevarat un SUV bun? 5 mituri auto demontate
Partenerii nostri
[MODEL] Act aditional telemunca si reglementari cheie
Mutarea unui salariat la alt punct de lucru si modificarea functiei - PROCEDURA
Noul REGES online - provocari pentru angajatori! Cum le poti depasi rapid?
Automatizarea contabilitatii primare: secretul reducerii costurilor si greselilor
Deductibilitate cheltuieli auto: Cele mai frecvente greseli constatate de ANAF
Formularul 217: Cine are obligatia depunerii si care este termenul limita
Pensia sociala in Romania: Cine primeste si care sunt criteriile de acordare
Sterilizarea va fi OBLIGATORIE pentru TOTI cainii fara Pedigree, cu sau fara stapan
Intrarea in insolventa: Ce trebuie sa stie un creditor inainte de a actiona
Te-ar putea interesa si
Romanii scot banii de la saltea si cumpara masiv titluri de stat. Plasamente impresionante, cifrele aici
Cat valoreaza cu adevarat businessul tau? Greseala pe care 90% dintre antreprenori o fac