Euro face un prim pas inapoi: 4,7648 lei
scadere eurocurs bnrapreciere leudisputa guvern bnr
Dupa aproape doua saptamani de cresteri, euro consemneaza, in sfarsit, si o sedinta de depreciere. Cotatia euro calculata si anuntata de Banca Nationala a Romaniei este, astazi, de 4,7628 de lei, in scadere cu 0,0020 lei (0,04%) fata de vineri.
In acelasi timp, dolarul american a consemnat o scadere mai consistenta, de 0,70%, cursul ajungand la 4,1739 de lei. La randul sau, francul elvetian s-a ieftinit la 4,2076 de lei, de la 4,2213, vineri.
In schimb, gramul de aur s-a scumpit la 174,6695 lei, de la 173,4522 lei.
In ceea ce priveste ROBOR, astazi, patru dintre cele mai importante scadente au ramas la nivelurile de vineri: 3,11%; 3,34%; 3,43%, respectiv 3,51%, pentru 3, 6, 9 si 12 luni.
Adrian Vasilescu: Interventia pe piata valutara este ca o operatie pe creier!
Adrian Vasilescu, consultantul de strategie al BNR a explicat, la Antena 3, ca ROBOR ar putea urca la 6-7% daca Banca Nationala a Romaniei ar interveni pe piata valutara si ar vinde valuta din rezerva.
“Deci, venim cu valuta in piata, scoatem leii de la investitori, pentru ca investitorii care au lei acum si-ar dori sa scape de lei pentru ca asta se intampla si pe piata internationala, vor sa scape de titlurile romanesti, sa le schimbe in valuta.
Sigur ca, acolo, daca se vand, se si cumpara pentru ca nu poti sa vinzi fara sa cumperi.
Daca nu se cumpara, atunci trebuie sa le tii in buzunar si sa astepti vremuri mai bune. Dar, daca se vand acum si se cumpara, s-a creat o tevatura si s-a urcat sus, deprecierea a devenit mare.
Ei bine, daca BNR ar scoate prea multa valuta, in zilele astea, cand piata internationala face presiune peste piata interna, valuta ar fi in exces, leii investitorilor de pe piata ar fi in deficit, dobanzile s-ar urca, ROBOR-ul s-ar duce peste 5 sau peste 6 sau peste 7%
Interventia pe piata valutara este ca o operatie pe creier. Nu poti sa operezi pe creier fara sa te gandesti la consecinte”, a precizat Vasilescu.
Potrivit acestuia, deprecierea leului din ultima vreme nu este cauzata de factori interni, ci de faptul ca a intervenit piata internationala, unde sunt miliarde de lei in circulatie, piata unde nu s-a depasit cotatia de 4,79 de lei pentru un euro.