Euro este moneda in care romanii au cea mai mare incredere, dar deficitul comercial si situatia economiei anunta un curs de 4,85-4,90 lei
crestere euroincredere euroeuro romanidepreciere leusondaj moneycorpanalize frames
Anul 2020 ar putea aduce un curs al euro de 4,85-4,90 lei si un dolar la 4,40-4,55 lei, estimeaza majoritatea companilor chestionate de Moneycorp si Frames, intr-un sondaj privind dinamica evolutiei de pe piata valutara romaneasca.
Evolutia deficitului comercial si situatia macroeconomica generala interna reprezinta principalele argumente luate in calcul de mediul de afaceri.
Potrivit sondajului realizat online, la care au fost invitati sa raspunda reprezentantii a peste 1.000 de companii medii si mari din domenii diverse precum IT&C, asigurari, importatori de produse metalurgice si echipamente industriale, FMGC si Turism, majoritatea respondentilor (51,1%) au estimat ca, la finalul anului 2020, cursul euro/leu se va afla in intervalul 4,85-4,90 lei.
Conform sondajului, 25,5% dintre cei chestionati prevad o evolutie a euro ceva mai temperata in raport cu leul, in intervalul 4,80 lei/euro-4,85 lei/euro, in timp ce 3,8% au situat moneda europeana la o cotatie sub 4,8 lei; 13,6% au indicat un nivel al euro peste 4,9 lei, la finalul anului, in timp ce 6% au evitat sa se pronunte.
Cum va evolua dolarul american
Si in privinta dolarului american, oamenii de afaceri anticipeaza o depreciere semnificativa a leului in 2020; 39,7% dintre cei chestionati au plasat moneda americana intre 4,4 lei/dolar-4,55 lei/dolar, iar 25,5% intre 4,3 lei/dolar-4.4 lei/dolar. Un procent insemnat dintre cei chestionati, 15,8%, au indicat o depreciere a monedei nationale peste 4,55 lei/dolar.
Intrebati care cred ca este factorul care influenteaza cel mai mult dinamica cursului valutar in Romania, cei mai multi respondenti (32,9%) au indicat accentuarea deficitului balantei comerciale, altfel spus nivelul mai ridicat al importurilor fata de cel al exporturilor.
Situatia macroeconomica generala interna reprezinta, in opinia a 26,6% dintre participantii la sondaj, un alt motiv care determina evolutia pietei valutare. Pe lista cauzelor, s-au mai regasit tranzactiile valutare speculative (19,6%) si evolutia de pe scena politica interna (18,4%).
"Aprecierea euro (aproximativ 0,8%) si a dolarului (aproximativ 2,8%) fata de leu din acest inceput de an, anticipata de Moneycorp inca de anul trecut, are cauze multiple, atat de ordin intern cat si extern.
Cresterea importurilor, mai ales in zona de consum, cu 4,1%, in primele 11 luni din 2019 (79,68 miliarde de euro) fata de perioada similara din anul precedent, se afla in prim-plan. In plus, am asistat, in ultima perioada, la o temperare a avansului exporturilor romanesti, la 1,7% (64,17 miliarde de euro).
Puse cap la cap, aceste evolutii au fost de natura sa accentueze deficitul balantei comerciale (15,51 miliarde de euro), in crestere cu 2,1 miliarde fata de primele 11 luni din 2018, si sa puna presiune pe cererea de euro si dolari. Bineinteles, deprecierea monedei nationale vine intr-un context regional, in care si alte monede s-au depreciat semnificativ fata de euro (forint maghiar - 3%, zlot polonez - 2%) urmare a evolutiilor fluctuante din pietele internationale", afirma Cosmin Bucur, Managing Director Moneycorp Romania.
Potrivit expertilor de la Moneycorp, dincolo de deprecierea balantei comerciale si de implicatiile evolutiilor externe, Romania se afla intr-o zona sensibila din punct de vedere al perceptiei investitionale, mai ales ca trece printr-o perioada plina de provocari in domeniul bugetar si politico-administrativ (instabilitate guvernamentala, perioada preelectorala etc.)
"Perspectivele bugetare pentru 2020 ridica multiple semne de intrebare. Accentuarea deficitului bugetar, cresterea datoriei publice, perspectivele privind inflatia si discutiile legate de investitiile publice in acest an sunt de natura sa puna in garda investitorii. Efectele se vad, bineinteles, si in dinamica monedei nationale, un barometru sensibil al situatiei macro-economice", a mai spus Bucur.
Semnelor de intrebare privind dinamica economica din 2020 li s-au adaugat, in ultima perioada, si incertitudinile legate de impactul economic al epidemiei de coronavirus care a afectat deja economia mondiala.
"Exista, deja, semnale evidente de incetinire in comertul international, iar bursele au tras primul semnal de alarma major. Astfel, indicii burselor americane si europene au scazut cu peste 10%, in numai 4 zile de la anuntarea primelor cazuri de coronavirus in Italia, alimentand temerile globale de recesiune, inregistrand, practic, cea mai mare scadere nominala de la criza financiara din 2008.
Iar efectele unei astfel de unde de soc vor persista pe termen lung, daca epidemia nu va trece rapid. Este inca prematur sa putem estima dimensiunea declinului pe termen lung in economia romaneasca, insa este cert ca, pe termen scurt, in cazul unei carantine extinse, aceasta va genera o scadere masiva a productiei, fapt ce poate determina atat intarzieri la livrari, cat si cresteri de pret in majoritatea segmentelor de business", a declarat Claudiu Ghebaru, Senior Dealer Moneycorp Romania.
Companiile chestionate de Moneycorp si Frames estimeaza, totodata, ca si francul elvetian se va aprecia semnificativ in fata monedei nationale, in acest an. 31% dintre cei care au raspuns sondajului vad francul elvetian la 4,50 lei-4,65 lei pana la finele anului, in timp ce 25% il estimeaza in intervalul 4,4-4,5 lei.
Cum va protejati de riscul valutar
Pentru companii, previziunile privind inflatia si cursul valutar au o importanta majora in definirea activitatilor economice din 2020. Deprecierea leului din aceste zile, la minimul istoric absolut, creaza probleme in cascada pe lanturile economice, cu consecinte semnificative in atingerea target-urilor de profitabilitate.
Analistii de la Moneycorp spun ca presiunea pe marja de profitabilitate, cauzata de volatilitatea cursului valutar, poate fi evitata prin folosirea de catre companii a unor produse si strategii de hedging.
"Este un semn ca economia romaneasca se maturizeaza si ca din ce in ce mai multe companii au inteles ca prin solutii personalizate de hedging pot diminua semnificativ riscurile valutare si pot fi mai competitive.
Asa se explica faptul ca, potrivit rezultatelor sondajului, 25.8% din firmele chestionate folosesc contractele forward ca si instrument de hedging", afirma Ghebaru.
Euro este moneda de incredere pentru romani
Moneda europeana este cea mai populara forma de economisire pentru romani. 58,7% dintre ei au indicat euro drept moneda in care are au cea mai mare incredere sa economiseasca.
Dolarul american se afla, de asemenea, in topul preferintelor, cu 33,2%, in timp ce in moneda nationala au incredere sa economiseasca numai 7,6% dintre respondenti.
Sondajul realizat de Moneycorp si firma de consultanta Frames a fost derulat in perioada 24-27 februarie, pe un grup de peste 1.000 de companii din domenii diverse, precum IT&C, Asigurari, Echipamente Industriale, FMGC sau Turism.
Profilul respondentilor a fost reprezentat de middle si top management, cu studii superioare, 63% barbati si 37% femei, cu o varsta medie de 41 de ani.
Prezenta din 2016 in Romania, Moneycorp este cea mai mare institutie de plati din Europa. Compania a castigat, anul trecut, premiul Best Money Service Provider in cadrul ceremoniei anuale World Banking Awards din Londra.