Euro a trecut de 5 lei! Deocamdata numai la ghiseele bancilor comerciale
curs euro bancieuro 5 leidepasire prag 5 leieuro ghisee banci
La ghiseele si pe website-urile bancilor comerciale din Romania, previziunile analistilor s-au adeverit: cursul euro a trecut de 5 lei, dupa ce, la cota Bancii Nationale a Romaniei, leul atinge aproape in fiecare zi noi niveluri minime.
Euro a ajuns, ieri, la un nou maxim istoric in raport cu leul, cursul calculat de Banca Nationala a Romaniei fiind de 4,9488 lei, in crestere cu 0,0013 lei fata de precedentul maxim, atins luni, de 4,9475 lei.
Asa se face ca, la unele banci comerciale, care obtin profit din nivelul la care cumpara si cel la care vand o anumita moneda, 1 euro a ajuns sa valoreze, pentru cine are nenorocul ca trebuie sa-l cumpere pentru a plati rate sau chirii, chiar si peste 5 lei.
Astfel, BCR vinde, la casele de schimb valutar, un euro cu 5,0230 de lei si il cumpara cu 4,8780 de lei.
De asemenea, BRD vinde un euro cu 5,0270 de lei si ofera la cumparare numai 4,8730 de lei.
Si la Raiffeisen Bank, cursul este mare. Banca vinde euro cu 5,0135 de lei si il cumpara cu 4,8868 de lei, iar UniCredit Bank vinde un euro cu 5,0200 lei si il cumpara cu 4,8800 lei.
Totdata, Banca Transilvania vinde un euro cu 5 lei si il cumpara cu 4,8900 de lei.
Spre deosebire de majoritatea bancilor din Romania, CEC Bank publica si cursul de schimb al Bancii Centrale Europene (BCE), care coteaza euro la 4,9506 lei.
La ghiseele celei mai vechi banci din Romania, un euro se vinde, astazi, cu 4,9900 de lei si se cumpara cu 4,9100 lei, cu o marja de vanzare fata de BCE de 0,8%.
De asemenea, la ING Bank, ieri, se vindea un euro cu 5,0490 lei, la cursul standard pentru persoane fizice, in timp ce, la cumparare, cotatia este 4,8510 de lei pentru un euro.
In schimb, astazi, la vanzare, cursul este de 4,9789 lei si la cumparare, de numai 4,9195 lei.
La BNR, euro peste 5 lei, luna viitoare
Claudiu Cazacu, consulting strategist in cadrul casei de brokeraj XTB Romania, considera ca instabilitatea guvernamentala ar putea pune presiune sporita pe curs, fapt care ar putea devansa momentul de depasire a pragului de 5 lei pentru un euro, catre sau chiar inainte de luna octombrie.
"Situatia din piata valutara reflecta o preocupare indusa de ambianta politica actuala. Instabilitatea guvernamentala ar putea pune presiune sporita pe valoarea leului, si, in conditiile actuale, ar putea ajuta la devansarea momentului de atingere sau chiar depasire a pragului de 5 lei pentru un euro", a declarat Cazacu.
El este de parere ca este posibil ca Banca Nationala a Romaniei sa fi intervenit pe piata valutara pentru a netzei anumite influente pe curs, insa tendinta descendenta a monedei nationale este greu de oprit.
"Se poate intampla o suprapunere a unor factori sezonieri (inceputul toamnei tinde sa aiba conotatii mai putin favorabile leului) cu noi ingrijorari de ordin economic (efectul situatiei logistice si al dinamicii preturilor, raspandirea rapida a numarului de cazuri noi ce ar putea pana la urma impune masuri restrictive) si, iata, si mai vizibil, in plan politic.
Datele recente dinspre economie par sa arate un risc mai ridicat de depasire a estimarii de deficit in raport cu PIB, privind spre performanta relativ mai slaba fata de asteptari in industrie si constructii.
Situatia este in dinamica accentuata, asa ca informatiile noi vor fi rapid integrate in preturi. Daca vom vedea criza politica adancindu-se, estimarea noastra de curs ar putea fi revizuita, niveluri in regiunea 5-5,05 devenind posibile chiar in sau inainte de luna octombrie", a explicat Cazacu.