Erste aminteste ca aurul este rege cand dobanzile reale sunt negative
pret aurcrestere pret aurin gold we trustaur si bereputere de cumparare
Raportul Erste Group, "Avem incredere in aur" ("In Gold We Trust"), arata ca mentinerea dobanzilor reale negative si criza globala a datoriilor vor stimula cresterea pretului aurului.
Pentru urmatoarele 12 luni, analistii Erste au un pret tinta de 2.000 de dolari, pentru uncia de aur, si de 2.300 de dolari, pe termen lung, de la un pret actual de 1.590 de dolari.
Potrivit Erste, 70% din cererea totala de aur provine din pietele emergente, iar bancile centrale prefera tot mai mult aurul, cumparand, anul trecut, la fel de mult aur ca in 1964.
Concluzia analistilor Erste este ca aurul nu trebuie sa lipseasca din portofoliul investitorilor, intrucat protejarea acestuia este inca necostisitoare si este masiv sub-ponderata in randul investitorilor institutionali, la 0,15%.
Analiza arata ca pretul aurului mai are pana sa atinga nivelul maxim, stimulat de dobanzi reale scazute si de nevoia de instrumente sigure si durabile de economisire si investitii.
Specialistii grupului bancar anticipeaza ca Rezerva Federala va mentine politica de dobanda zero pana cel putin in 2014, prin urmare dobanda reala va ramane negativa, pregatind terenul pentru o crestere si mai mare a pretului aurului.
Erste a calculat in… bere, puterea de cumparare a aurului, aceasta fiind la un nivel ridicat, cu o uncie putand fi cumparati 136 de litri de bere la Oktoberfest din Munchen, peste media ultimelor decenii, de 87 de litri.
Analistii au calculat puterea de cumparare a aurului si in paine, unt sau lapte, constatand ca aceasta este in crestere.
Daca, pe vremea regelui Nabucodonosor al II-lea, acum 2.600 de ani, o uncie de aur echivala cu 350 de paini, acum uncia de metal galben cumpara 400 de paini, in Austria zilelor noastre.