Erste: Activele in lei - cele mai slabe performante din regiune pentru a doua saptamana consecutiv
taxa pe lacomietaxa telecominflatie 2019preturi 2019scumpiri
Pentru a doua saptamana la rand, activele romanesti au inregistrat cea mai slaba performanta din regiunea centrala si de Est a Europei. In acelasi timp, leul se depreciaza de la o zi la alta in raport cu celelalte monede, atingand minime istorice, iar dobanzile la titlurile de stat au crescut ca urmare a masurilor fiscale adoptate de Executiv de la 1 ianuarie 2019.
Leul se depreciaza de la o zi la alta fata de euro. Cea mai puternica moneda a Europei si una dintre cele mai puternice din lume a trecut luni pragul de 4,7 lei. Astfel, Banca Nationala a Romaniei a calculat si anuntat un curs de 4,7081 de lei pentru un euro, cu 0,0106 lei (0,23%) mai mult fata de vineri.
Dar nu numai in raport cu euro se depreciaza leul. Forintul maghiar s-a apreciat la cel mai ridicat nivel din ultima jumatate de an, coroana ceheasca e la cea mai buna valoare fata de euro din ultimele patru luni, in timp ce zlotul polonez s-a apreciat usor. Leul e la minim istoric, trecand de pragul de 4,7 unitati/euro.
In acest context, e lesne de inteles de ce activele romanesti inregistreaza performante minime doua saptamani la rand, noteaza Erste Bank.
Si piata de titluri de stat are probleme, dupa o crestere a randamentelor pe toate scadentele – la titlurile pe 10 ani dobanzile au crescut cu 40 de puncte de baza intr-o saptamana.
Erste: Guvernul a aprobat masuri neconventionale
Erste Bank considera ca vina pentru aceste dezechilibre economice apartine masurilor fiscale "neconventionale" care au intrat in vigoare de la 1 ianuarie. Va amintim ca Executivul PSD-ALDE a aprobat un set de masuri care a starnit nemultumire in randul imm-urilor, care anunta concedieri si scumpiri de preturi, in randul bancherilor, dar si al oamenilor de rand care vor avea de platit nota finala a acestor decizii.
Guvernul PSD/ALDE a introdus taxe calculate la cifra de afaceri pentru companiile din energie si telecom, precum si o taxa pe active in sistemul bancar (inclusiv pe imprumuturile acordate statului), calculata in functie de nivelul ROBOR, si care ar avea o cota de 0,3% pe trimestru (1,2%) la valorile actuale ale dobanzilor interbancare.
"Obligatiunile romanesti s-au confruntat cu o noua crestere a randamentelor, deoarece institutiile financiare locale vor fi penalizate pentru orice active detinute in bilantul lor cu o taxa de 120pb (daca nu se schimba ceva). Aceasta reduce apetitul institutiilor financiare locale pentru a achizitiona orice titluri de stat daca nu are loc o schimbare substantiala a preturilor. De asemenea, leul s-a depreciat, ceea ce a facut activele romanesti cele mai slabe performante din ECE pentru a doua saptamana in rand”, noteaza Erste.
Ministerul Finantelor a avut mai multe licitatii de titluri de stat esuate sau slabe in ultimele saptamani. O licitatie de certificate de trezorerie pe un an s-a incheiat fara ca statul sa ia niciun leu din cele 400 de milioane de lei cautate, in conditiile in care investitorii au cerut dobanzi prea ridicate fata de cat a fost dispus guvernul sa plateasca. Bancherii sustin ca taxa pe active bancare este prea ridicata si nu poate fi sustinuta de sistemul bancar, in conditiile in care depaseste de trei ori media profiturilor din ultimii 10 ani.
Romanii de rand vor achita nota de plata. De unde?
Bancile sunt nemultumite de noile masuri, si deja au in vedere fie sa paraseasca tara, fie sa creasca comisioanele si taxele pe care le platesc clientii pentru diverse servicii. De asemenea, bancheii au in vedere si scumpirea creditelor, dar si scaderea dobanzilor la depozite, pentru a-si recupera pierderile, pierderi care practic vor fi suportate tot de cetateanul de rand.
Iar aceasta situatie s-ar putea repeta si in cazul companiilor din telecom, care pentru a putea face fata noilor masuri aprobate de Guvern, vor mari costurile serviciilor oferite.