Ai incercat vreodata sa accesezi un credit de la o banca sau de o alta institutie financiara nebancara? Daca raspunsul este afirmativ, fara doar si poate ai intalnit la un moment dat termenul DAE. Este o abreviere care ridica uneori semne de intrebare in cazul celor care nu au foarte multe cunostinte in domeniu. Lucrurile sunt insa destul de simple, DAE reprezentand de fapt Dobanda Anuala Efectiva a unui credit. Este important ca acest termen sa fie inteles pe deplin de orice persoana care acceseaza un credit.
Dobanda Anuala Efectiva (DAE) este exprimata sub forma procentuala si reprezinta costul total al unui credit. Astfel, pe langa rata dobanzii, DAE include si celelalte comisioane si taxe asociate care sunt platite de persoana care acceseaza creditul pe toata durata perioadei de rambursare.
Cunoscand DAE intelegi de fapt cat vei plati in plus pentru creditul pe care il primesti. Din fericire, bancile sunt obligate la aceasta ora prin lege sa calculeze si sa afiseze valoarea DAE pentru toate produsele de credit pe care le ofera.
Potrivit finzoom.ro, in DAE sunt incluse rata dobanzii, comisionul de analiza dosar perceput de banca, respectiv comisionul de administrare al creditului (care poate fi lunar sau anual) sau comisionul de administrare al contului curent. In schimb, in DAE nu sunt incluse urmatoarele: comisionul de rambursare anticipata, asigurarile, dobanda penalizatoare si comisionul unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor. Atentie insa, daca produsul oferit de banca include si anumite asigurari (de viata, de locuinta, etc), atunci acestea vor fi incluse in DAE.
Valoarea DAE variaza in functie de valoarea imprumutului si de perioada de rambursare. Mai exact, Dobanda Anuala Efectiva creste pe masura ce valoarea creditului si perioada de rambursare scad.
Bineinteles, DAE scade in cazul creditelor de valoare mai mare luate pe perioade mai indelungate. Astfel, fiecare combinatie de diferite valori ale unui credit si ale perioadei de rambursare fac ca DAE sa se schimbe, chiar daca in fond vorbim despre acelasi produs bancar. Pentru a avea o valoare corecta, DAE trebuie calculata dinamic, in functie de perioada de rambursare si de valoarea fiecarui credit in parte.
Te-ar putea interesa si: Ce e creditul cu rate DESCRESCATOARE: care sunt avantajele si dezavantajele
Foto: pixabay.com
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si