Ce este cel mai interesant este ca in spatele notiunii de economisire se afla multa maturitate, multa putere de auto-responsabilizare si auto-motivare. Sa renunti la ceea ce iti doresti acum pentru stabilitatea financiara de care vrei sa te bucuri mai tarziu, pe termen lung, reprezinta un act clar de grija fata de tine insuti.
Din pacate, deseori uitam ca vom imbatrani, ca intr-o zi nu vom mai putea munci ca in prezent, ca intr-o zi vom avea nevoi financiare mai mari si putere de imbogatire si economisire mai reduse, simultan!
Pentru persoanele interesate sa economiseasca, avem cateva sfaturi esentiale:
1. Faceti pasi mici si nu va temeti de faptul ca economisirea pare un demers prea dificil si mult prea indepartat. Va fi greu sa va cumparati o masina daca zilnic puneti deoparte cate 20 de lei. Si mai greu este daca nu alocati niciun ban pentru acest obiectiv.
Tineti minte: Mai bine ajungeti la tinta mai greu decat sa renuntati. Punand cate 20 de lei zilnic deoparte, in 2 ani de economisire, veti avea 1.700 de euro. Nu e rau deloc. Repetati procesul si anul viitor si veti avea propria masina, fara credit, fara imprumuturi, fara hei-rup-uri destabilizatoare.
Cuvantul cheie: treptat!
2. Eliminati cheltuielile inutile si pe cele impulsive. Prin reducerea si/sau eliminarea anumitor cheltuieli, sunt automat cu un pas mai aproape de consolidarea fondului de economii.
Eliminati toate sursele de cheltuieli de care va puteti lipsi. In topul acestora trebuie sa le asezati pe cele care va dauneaza, precum fumatul.
Atentie la faptul ca orice achizitie anulata reprezinta o potentiala forma de economisire. De la tinta posibila la obiectiv realizat, este doar un pas.
Cuvantul cheie: maturitate
3. Personalizati solutiile de economisire. Cautati modele de economisire in jurul vostru si stabiliti care sunt cele care vi se potrivesc cel mai bine. Nu exista o reteta secreta pentru imbogatire. Nu exista imbogatire peste noapte si nici trucuri pe care sa le aplicati. Nu exista nici reguli universal valabile.
Identificati in jurul vostru acele solutii de economisire pe care le-ati putea prelua cu maxim de eficienta. Sunt numeroase dar nu toate functioneaza pentru toata lumea.
Unii vor pune banii la banca si altii ii vor lasa sa adune dobanda intr-un cont de investitii sigure, stabile. Unii folosesc economizoare de benzina si altii prefera sa mearga pe bicicleta pana la birou, caz in care scad la nivel maxim cheltuielile cu combustibilul si cu abonamentele la sala de fitness.
4. Masurati-va progresul. De fiecare data cand economisiti bani, stabiliti care este nivelul la care ati ajuns si sarbatoriti progresul pe care il efectuati. Simplul gand ca lucrurile merg in directia cea mai buna va determina sa continuati eforturile. Progresul deja realizat catalizeaza noile eforturi pe care le veti realiza. Este un fenomen psihologic dovedit, testat si confirmat.
5. Rememorati momentele cele mai dificile din viata, cand nevoile financiare au fost mari si nu le-ati putut acoperi. Sunt amintiri pe care multi le vor aseza cat mai departe, la loc sigur, unde nu pot fi accesate prea curand. Nu sunt placute si declanseaza stari de care ne ferim.
Dar este esential ca de fiecare data cand ne aflam in fata unei decizii de economisire versus de achizitie, sa ne reamintim care sunt consecintele pe care le-am suportat in trecut. Nu orice e necesar e si placut.
6. Lucrati cu un mentor care sa va ajute in procesul de economisire. Poate sa fie o cunostinta contabil-expert sau un prieten care este si consultant financiar. Cereti-i sfatul si tineti-l la curent cu progresele pe care le faceti in domeniul finantelor personale.
Profesionistii din domeniul financiar cunosc cifrele asa cum noi avem nevoie sa le intelegem si sa le adaptam propriilor noastre necesitati si posibilitati. Tot ei sunt cei mai potriviti in a ne oferi solutiile optime de economisire si investitie.
7. Priviti banii ca pe un mijloc pe care va veti baza pentru a trai decent in viitor. Un studiu realizat de Daniel Goldstein pune in prim-plan un set amplu de tehnici prin care oamenii pot fi mai usor determinati sa economiseasca bani pentru ei insisi, pentru cand vor imbatrani.
Una dintre tehnici se bazeaza pe utilizarea unui soft care permite utilizatorului sa se vada peste 10-20-30-40 de ani: cum va arata, ce locuinta isi va permite, cat de deprimat sau fericit va fi, in functie de cati bani economiseste in prezent si in viitor.
Intr-un asemenea context, incepi sa privesti banii ca pe una dintre parghiile care iti vor asigura un trai decent, o viata linistita, stabilitate si siguranta.
Nu va fi usor dar merita
Este dificil sa renunti la ce iti doresti acum pentru a-ti acoperi nevoile viitoare. Sunt viitoare. Este nevoie de disciplina, angajament, maturitate si asumarea responsabilitatilor pentru a economisi. Nu a spus nimeni ca este simplu sa faci economii! Situatia contrara este si mai dificila.
Sa aveti succes in tot ce faceti!
Maria Nicutar
sursa foto: pixabay.com
Ultimele NOUTATI
Sfatul unui consultant financiar: cand luati un credit, puneti raul inainte. Veti putea sustine rata peste 15 ani daca va imbolnaviti?
Ce isi doresc angajatii romani de la cariera, dupa 45 de ani. Date surprizatoare de pe piata muncii
Harta antreprenoriatului romanesc: cum s-au dezvoltat firmele noastre in ultimii 15 ani?
Partenerii nostri
Desfiintarea unor locuri de munca. Procedura si documentatie, explicate de specialisti
Cadouri in bani sau tichete CADOU cu ocazia Craciunului - PROCEDURA
Facilitati fiscale reglementate de O.U.G. nr. 107/2024 (anulare accesorii si debite principale)
Untold SRL, amendata cu 15.000 EURO pentru nerespectarea GDPR: ce au descoperit autoritatile
Desfiintarea locului de munca: ce probleme pot aparea. MODEL decizie concediere
Top 15 greseli in Telemunca pentru care angajatorii pot fi amendati: studii de caz