Avem parti bune si parti imbunatatibile. Avem puncte forte si puncte slabe. Esential este sa le intelegem si sa ne asumam in mod constient un stil de viata pe care sa ne bazam pentru a obtine prosperitate pe termen lung. In functie de realitatea pe care o construim fata de bani, fata de ideea de gestiune financiara, fata de ideea de economisire, vom putea ajunge mai repede la stabilitatea financiara pe care ne-o dorim atat de mult.
Sfaturi de care sa tii cont cand ai bani peste media ta normala:
1. Economiseste pentru zilele in care nu vei putea sa o faci. Regula spune sa economisesti minim 10% din veniturile tale. Sunt profesionisti care vor economisi minim 20% si daca au ocazia, vor pune deoparte si mai mult de atat, pentru lunile in care nu vor avea putere financiara necesara.
2. Stabileste exact sursele de venituri din care iti vine surplusul de bani si cauta sa le stabilizezi. Un proiect profitabil ti-a adus luna aceasta o suma financiara deosebita? Stabileste daca exista vreo sansa ca activitatea profesionala si sursa de venituri aferenta sa devina un obiect al unui contract de colaborare pe termen lung.
3. Investeste acum cat poti! Asculta sfaturile unui consultant de afaceri si stabiliti impreuna care este cea mai buna modalitate prin care cu banii de care te poti lipsi sa construiesti o conducta de bani pe care sa te poti baza in mod pasiv sau cu minim de efort.
4. Acum cand poti, acopera datoriile cu scadenta imediata si pe cele care te impovareaza cel mai mult din cauza dobanzii. Este cea mai buna investitie pe termen lung pe care o poti face.
Sfaturi de care sa tii cont cand capitolul financiar nu este punctul tau forte:
1. Stabileste pe baza unui jurnal de cheltuieli care au fost cele mai mari vacuum-uri financiare. Renegociaza contractele paguboase cat mai curand. La primele semne de imbunatatire a starii financiare, achita datoriile care produc pierderi mari din dobanzi si comisioane. Elimina cheltuielile nenecesare.
2. Pune bazele unui stil de viata pe care il poti sustine din punct de vedere financiar... si pastreaza-l si atunci cand vei avea putere financiara mai mare.
Ai putea sa iei in calcul ideea de a inlocui concediul din Grecia cu o saptamana in marginimea Sibiului, la familia ta. Cheltuielile ar fi cel putin de 10 ori mai mici iar peisajul bate orice asteptare, indiferent de sezon.
Ai putea sa iti conduci bicicleta mai des si sa economisesti combustibil. In maxim o saptamana, ai putea chiar sa intri din nou in blugii din facultate si sa anulezi programarea la medic, pentru tensiunea crescuta peste medie sau pentru amorteala care se lasa pe mana dreapta. Era doar lipsa de miscare.
Ai putea sa renunti la pantofii de 400 de ron si sa traiesti cu cei din sezonul trecut. Daca ii cureti si ii ingrijesti bine de-a lungul anului, arata la fel de bine ca atunci cand i-ai cumparat.
Ai putea sa accepti ideea de a primi cadou mobila pe care fratele tau o schimba in loc sa te impovarezi financiar pentru o jumatate de an. Cu eforturi minime de reconditionare, mobila veche poate deveni un obiect superb in orice locuinta.
Ai putea sa renunti la masa in oras si sa iti pranzul la pachet. S-ar putea sa realizezi ca mancarea pregatita acasa este mult mai sanatoasa si ca acest obicei iti intoarce in buzunar, cu minim de efort, foarte multi bani.
Sunt sute de obiceiuri pe care le putem adopta imediat, pentru satisfactia noastra financiara si non-financiara. Esential este ca si atunci cand avem putere financiara mare, si atunci cand nu stam bine la capitolul finante personale, sa avem anumite reguli clare, principii solide pe care sa ne bazam, o anumita atitudine vizavi de bani. Sa nu renuntam la ideea de economisire cand castigam mai putin si sa nu lasam risipa sa isi faca loc in viata noastra cand financiar suntem pe cele mai inalte culmi.
Un stil de viata corect construit nu ne mai da voie sa trecem prin momente de neajuns financiar si nici nu ne mai permite sa irosim bani. Totul sta in felul in care ne construim realitatea vizavi de bani si prosperitate.
Sa aveti succes in tot ce faceti!
sursa foto: pixabay.com
Ultimele NOUTATI
Craciunul saraciei: cum sa te feresti de cheltuieli haotice in perioada sarbatorilor
Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!
Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!