Educatie financiara: 15 sfaturi pe care sa le pui in aplicare pentru un 2016 prosper
educatie financiaraimbogatireeconomisireprosperitate
Speram ca anul 2016 sa fie si mai prosper decat 2015. Sa vina cu mai multe oportunitati de a ne valorifica abilitatile si competentele. Sa aduca mai multa claritate in luarea deciziilor, mai multa inspiratie in modul in care ne investim finantele. Sa ofere mai multa chibzuinta si mai multa putere de economisire.
Pana acolo este mult de munca si totul incepe cu noi, cu eforturile pe care noi suntem dispusi sa le efectuam. Masura in care vom economisi va fi intotdeauna direct proportionala cu eforturile pe care le depunem in acest sens.
Cateva sfaturi care sa va ajute sa construiti un 2016 cat mai prosper:
1. Cunoaste-ti valoarea. Evalueaza-ti competentele si contributia la bunul mers al companiei in cadrul careia esti angajati sau la bunul mers al afacerii in cadrul careia esti partener. Cere pretul corect pentru munca ta, fie ca esti angajat sau cofondator.
2. Protejeaza ceea ce detii deja. Fie ca este munca ta, operele tale literare, ideile tale, inventii sau planuri de afaceri, conturi bancare sau depozite de economisire-investitii, asigura-te ca sunt sub protectie. Nu lasa nimic la voia intamplarii si nu inlocui siguranta certa cu speranta si credinta.
3. Descurca-te cu ce ai la dispozitie. Fie ca este o cina frugala sau o afacere la inceput de drum, incepe cu ce ai la dispozitie si fa tot ce poti pentru a obtine rezultate maxime chiar daca discutam despre resurse modeste. Regula se aplica in tot ceea ce faci, de la cele mai marunte exemple si pana la cele mai importante planuri pe care ai de gand sa le pui in aplicare. Nu astepta sa fie totul perfect. Nu astepta sa ai tot ce iti trebuie pentru a incepe. Creativitatea inlocuieste cu succes cheltuieli majore.
4. Invata sa aduci un plus de modestie in viata ta profesionala si personala. De la cat de putin au costat pantofii si cat de bine poti sa asortezi blugi la sacou si sa arati perfect pentru o cina de afaceri, modestia face minuni. Putini inteleg faptul ca a economisi reprezinta mai mult decat o suma de actiuni predefinite, ci o mentalitate, un fel de a fi, de la care nu vei abdica nici cand discutam despre actiuni marunte.
5. Imprumuta in loc sa cumperi. De la masina de raschetat parchetul in locuinta ta si pana la aparatul de tuns iarba, imprumuta tot ce se poate imprumuta. Ofera la schimb ce poti oferi. Schimb pe schimb inseamna ca la final de luna nu ai nicio factura de platit, desi ti-ai rezolvat toate nevoile.
6. Asuma-ti riscuri calculate, analizate, sustinute de consilieri financiari. Exista numeroase indicii pe care te poti baza pentru a-ti investi banii fara sa iti asumi riscuri majore. Riscurile nebunesti nu au facut niciodata niciun bun. Imbogatirea peste noapte este riscanta. Banii se duc asa cum au venit. Deschiderea catre riscuri mari duce la construirea unui ciclu vicios din care vei realiza ca nu mai poti iesi. Daca ai reusit sa obtii rezultate pozitive cu un risc major, vei incerca sa refaci scenariul inca o data si inca o data... La final, probabilitatea este in defavoarea ta.
In schimb, riscurile analizate, calculate, asumate in mod constient si alaturi de experti in domeniul financiar-bancar te vor ajuta sa obtii bani siguri, chiar daca mai lent. Ce este mai placut decat sa stii ca strangi bani, chiar daca mai lent, cu analiza de risc pe care sa te bazezi cand pui capul noaptea pe perna?
7. Invata sa spui nu. Sunt multe oportunitati pe care le poti valorifica insa o mare parte din ele iti vor pierde timpul mai mult decat sa iti aduca profit. O alta pondere din aceste oportunitati se vor dovedi mari pierderi financiare. Restul este ce te intereseaza, de fapt si de drept. Invata sa iti selectezi oportunitatile de afaceri/ colaborare. Selecteaza-le si apoi selecteaza-le din nou.
8. Cand vremurile sunt tulburi, cand pietele sunt instabile si cand partenerii de afaceri sunt nesiguri, ramai la ce stii cel mai bine sa faci. Ramai acolo unde stii ca poti sa avansezi usor si sigur. Nu investi doar de dragul de a nu sta pe loc. De multe ori, cea mai buna oportunitate de a face bani este sa stai cuminte. (Pe modelul: Daca vrei sa castigi la loterie, nu paria.)
9. Ai rabdare. Invata sa astepti, fie ca este vorba despre un pret in scadere, despre o achizitie pe care iti doresti mult sa o efectuezi, un parteneriat pe care vrei din toata inima sa il inchei, o locuinta pe care ti-o doresti sau un autoturism de care vrei sa scapi. Ai rabdare pentru a gasi cea mai buna oferta, cel mai bun pret, cel mai bun moment sa faci o miscare inspirata. Graba costa enorm pe majoritatea oamenilor de afaceri. Sunt mii de situatii in care o diferenta de cateva zile in luarea unei decizii este cruciala pentru a castiga enorm la aceeasi afacere.
10. Angajeaza un contabil bun. Un profesionist cu experienta poate face diferenta dintre o cifra de afaceri multumitoare si una de invidiat. La propriu, contabilii pot oferi un plus de valoare tuturor deciziilor de ordin financiar pe care le luati, de la cele mai marunte (aparent) si pana la cele care va pot pune la pamant bugetul de investitii pentru dezvoltarea afacerii pe un an de zile.
11. Nu te indragosti de fondurile tale de investitii, de afacerea ta sau de partenerul tau de afaceri. O mare parte dintre decizii se iau la rece iar acest lucru devine clar imposibil in momentul in care te implici emotional.
12. Intelege sistemul fiscal si invata totul despre taxele si impozitele pe care le platesti. La final, vei realiza de ce platesti ceea ce platesti, daca platesti mai mult decat altii, daca ai putea plati mai putin si cand esti tras pe sfoara de catre angajatori, angajati sau partenerii de afaceri.
13. Lasa deoparte ego-ul fiindca te costa foarte mult. Poti sa cobori dintr-o masina la mana a doua si sa inchei o afacere fara probleme si indoieli. Nu masina este responsabila pentru succesul tau ca antreprenor. Nici costumul nu este cel care incheie cele mai bune parteneriate. Un om deschis la minte incheie o afacere cu tine chiar daca vii in blugi la intalnire. Conditia esentiala este sa vada in tine valoarea ta reala, la maxim de potential.
14. Elimina viciile si ai grija de sanatatea ta. Nu inseamna ca te trimitem in pustietate, sa te rogi cu calugarii si sa mananci buruieni. Elimina alcoolul in exces. Elimina fumatul si tot ce iti face rau. Implicit te saraceste, incet dar sigur sau foarte rapid si la fel de sigur.
15. Plateste cu banii jos. Nu te imprumuta. Nu te inhama la plata dobanzilor daca tot ce trebuie sa faci este sa ai rabdare sa strangi banii cu care vei plati suma corecta pentru ce iti doresti sau pentru ce iti trebuie cu adevarat (ideal).
Sa aveti succes si un 2016 prosper!
Sursa foto: pixabay.com
Jurnalist de Legislatia Muncii, Afaceri si HR