Economistul sef al BNR avertizeaza ca toate fondurile de pensii de Pilon2 s-ar putea retrage din Romania
efecte oug114retragere fonduri pensiisituatie pilonul2retragere pilonul2
La Romanian Stock Market Summit 2019, Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, a facut o declaratie care, daca nu ar fi existat OUG 114, ar fi socat.
In schimb, ea nu face decat sa arate noua… normalitate la care i-a adus Ordonanta emisa cu numai cateva zile inainte de incheierea anului trecut.
Potrivit lui Lazea, prevederile OUG 114/2018 afecteaza activitatea administratorilor de pensii private Pilon II, iar, din discutiile pe care economistul le-a avut cu Asociatia Pensiilor Private din Romania, Valentin Lazea, toti planuiesc sa iasa din piata locala.
Lazea a explicat ca OUG 114 le cere administratorilor fondurilor de pensii sa aduca, pe parcursul unui singur an, majorari de capital de circa 800 milioane de euro, de 11 ori mai mult.
Aceasta suma este de doua ori mai mare decat suma tuturor comisioanelor brute incasate in ultimii 11 ani.
In acelasi timp, OUG 114 reduce cu 70% nivelul maxim al comisioanelor ce pot fi percepute.
"In aceste conditii, din ce inteleg eu din discutiile cu Asociatia Pensiilor Private ca marea majoritate, daca nu cumva toate cele 7 societati se gandesc sa se retraga din Romania", a spus Lazea,
El a atras atentia si asupra efectelor nefaste pe care le are OUG 114 asupra pietei de capital din Romania.
Economistul a amintit ca BNR a sprijinit constant eforturile BVB in incercarea de a promova la stadiul de frontiera la stadiul de emergenta ceea ce ar permite o crestere substantiala a volumului investitiilor.
Dar, din pacate, efectele OUG 114 se pare ca incetinesc, daca nu chiar inverseaza proces de ajungere a BVB a stadiul de piata emergenta.
Lazea a remarcat si paradoxul ca, in documentul privind aderarea Romaniei la euro adoptat de Guvern este recunoscuta importanta Pilonului II in investitiile pe bursa, in pensiile romanilor si in finantarea statului, insa prevederile legislatiei actuale afecteaza toate aceste prioritati.
"Documentul recunoaste ca investitiile pe bursa asigura cel putin 15% din lichiditate, ca fondurile vor asigura pensii decente pentru 7 milioane de participanti, si ca vor finanta guvernul in proportie de 20%", a spus Lazea.