Economist: romanilor le va fi tot mai greu sa-si plateasca ratele la credite. Cel mai rau va fi in a doua jumatate a anului
inflatiecredite mai scumpedobanzi creditepreviziuni economice 2022
Economistii lanseaza avertismente dure cu privire la evolutia economica din perioada urmatoare, din perspectiva valului inflationist si a scumpirii ratelor la credite.
Anul 2022 a debutat cum nu se poate mai rau pentru romanii imprumutati la banci, care nu au avut inspiratia sau sansa de a contracta dobanzi fixe.
Inca din prima zi lucratoare a noului an, indicele
ROBOR la trei luni a crescut la 3,02% pe an. Vorbim despre o majorare a sa cu 50%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand era de doar 1,98% pe an, potrivit celor mai recente date transmise de Banca Nationala a Romaniei (BNR). De asemenea, vineri, indicele se situa la nivelul de 3,01%.
Va amintim ca indicele ROBOR la 3 luni e luat in seama la calculul costului creditelor de consum in lei cu dobanda variabila.
Cresteri s-au inregistrat si la ROBOR la 6, respectiv 12 luni. De asemenea, romanii vor plati dobanzi mai mari si la creditele noi. Asta pentru ca BNR a publicat noua valoare IRCC pentru creditele din T1/2022, majorata la 1,17%, de la 1,08%. Ca referinta, Indicele IRCC este folosit de banci pentru calcularea dobanzilor la creditele noi luate incepand din primavara lui 2019.
Profesorul Mircea Cosea e foarte transant cu privire la ce se va intampla in viitor si pune clar si raspicat ca urmeaza sa asistam la o scumpire a creditelor, pentru ca "bancile trebuie sa fie aparate de ce se va intampla", iar "niste masuri de prevedere, in principal, sunt dobanzile".
Situatia se va agrava in a doua jumatate a anului, din cauza inflatiei
Mai mult decat atat, contextul economic amplu e cat se poate de nefavorabil. Ne confruntam cu un val inflationist ce a dus in sus preturile, iar situatia se va acutiza in a doua jumatate a lui 2022.
"Inflatia monetarista a aparut in SUA ea a declansat inflatia la nivel global, dar s-a scurs incet -incet spre Europa. In Romania, ea se va simti mai ales in a doua jumatate a acestui an.
Deci aceasta politica monetarista face ca bancile sa-si ia anumite masuri de prevedere. Creditele sunt tot mai scumpe pentru ca si bancile trebuie sa fie aparate de ce se va intampla.
Ce se va intampla e sigur – economia nu merge cum ar trebui, preturile la energie distrug o parte din industria Romaniei – deja s-au inchis multe unitati industriale, deci somajul va creste, pierderi de locuri de munca si nesiguranta rambursarii creditelor.
Asta inseamna ca la nivelul bancilor vor trebui sa apara si apar sigur, deja se vad, niste masuri de prevedere, care, in principal, sunt dobanzile”, a declarat Mircea Cosea, pentru
B1 tv.