Economisirea, cel mai nou obiectiv in viata pentru romani
economisireeducatie financiara
Se pare ca multiplele provocari financiare care s-au abatut asupra noastra in ultima vreme ne indeamna, de voie sau de nevoie, sa adoptam comportamente financiare mai sanatoase.
Din ce in ce mai multe sondaje releva faptul ca romanii nostri sunt pusi pe economisire. In aceasta perioada dificila, am constientizat poate mai bine ca niciodata faptul ca totul e imprevizibil, ca oricand ne putem trezi intr-o situatie critica si ca am putea vea nevoie de bani. De unde ii luam? Desigur, te gandesti ca te imprumuti de la familie, prieteni, dar nu mai bine ar fi sa ai un fond de urgenta si sa nu depinzi de nimeni.
Ei bine, asta ne propunem tot mai multi dintre noi, dupa cum arata sondajele si analizele realizate de specialisti. De exemplu, doua treimi dintre romanii care utilizeaza produse si servicii bancare au intentia sa economiseasca in urmatoarele 12 luni, arata datele cuprinse in cercetarea de piata "Sistemul bancar in perceptia romanilor: creditarea si incluziunea financiara a romanilor" realizata de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) si comandata de Asociatia Romana a Bancilor.
"30% dintre respondentii la sondaj au afirmat ca sigur vor economisi, 37% probabil ca da, 10% probabil nu, 22% sigur nu si 1% dintre participanti nu au oferit un raspuns. Tinerii cu varsta intre 18-35 de ani cu studii superioare sunt cei mai interesati sa economiseasca, in proportie de 80%", noteaza
FinZoom.
"Cercetarea de piata releva ca 15% dintre respondenti intentioneaza sa acceseze un credit de nevoi personale in urmatoarele 12 luni. Situatia defalcata arata ca 3% dintre romani sigur vor contracta un credit de consum si 12% probabil ca da. Romanii cu varsta intre 36-50 de ani, in mod special cu studii elementare, sunt cei mai interesati sa contracteze credite de consum. Aproximativ 2% dintre romani vor accesa un credit ipotecar/ imobiliar in urmatoarele 12 luni, 9% iau in calcul aceasta optiune, iar restul de 89% nu intentioneaza sa contracteze un credit ipotecar/ imobiliar, conform datelor IRES. Interesul cel mai crescut pentru accesarea unui credit ipotecar/ imobiliar, de 15%, se regaseste la romanii cu varsta intre 18-50 de ani. In ceea ce priveste intentia de a contracta un card de credit in urmatoarele 12 luni, 15% dintre romanii chestionati s-au declarat interesati", mai puncteaza sursa citata.
Romanii isi investesc banii
Alte analize arata ca romanii isi investesc economiile. Am devenit, pare-se, constienti dde faptul ca o inflatie de 14-15% se traduce, fara echivoc, prin devalorizarea economiilor noastre, asa ca multi conationali aleg sa isi investeasca banii, asa cum stiu ei mai bine. Astfel, Industria fondurilor de investitii inregistreaza un plus de 30.000 de noi investitori in august 2022, fata de august 2021.
Totusi, activele aflate in administrare au scazut cu 2 miliarde de lei, potrivit cifrelor oferite de Horia Gusta, presedintele Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF).
“Sunt in masura sa fac o scurta radiografie a industriei astazi, fata de august 2021, si pot sa va spun ca la finalul lunii august 2022 avem 30.000 de investitori in plus in industrie. Si imi aduc aminte ca spuneam eu anul trecut pe timpul acesta, la editia a III a Summit-ului, ca fata de anul 2020 industria avea 100.000 de investitori in plus.
Poate ca acest lucru s-a datorat, cresterea numarului de investitori, s-a datorat si faptului ca in proiectul Economie inteligenta poate cea mai atinsa tema a fost cea legata de economisirea recurenta.
Acea economisire lunara cu sumele pe care si le permite fiecare si credem ca numarul de investitori e in continua crestere, chiar si in acest context international dificil pe care il stim cu totii.
Se datoreaza si mediatizarii intense a beneficiilor economisirii recurente. Din perspectiva activelor aflate in administrare, fata de anul trecut, industria are mai putin cu 2 miliarde de lei in administrare, suferind un pic mai mult in zona de fonduri deschise de investitii, pierzand mai multe active si castigand in zona de fonduri de investitii alternative”, a explicat oficialul AAF.
Foto: freepik.com