In contextul numeroaselor crize aparute in ultimii doi ani si jumatate, inflatia a ajuns sa creasca simtitor de la o luna la alta, asteptarile specialistilor pentru perioada urmatoare nefiind cele mai optimiste. Luand in calcul stabilitatea monedei unice europene, multi romani au decis de-a lungul vremii sa economiseasca in euro. Marea majoritate a bancilor din Romania au hotarat insa sa elimine din oferta lor produsele de economisire in euro, la momentul actual existand numai sase banci din top 10 la care iti poti deschide un cont de economii in moneda europeana - CEC Bank, Banca Transilvania, Alpha Bank, OTP, Garanti si Unicredit.
Razboiul inceput de Rusia in Ucraina i-a convins pe multi romani sa renunte la depozitele in lei si sa isi indrepte atentia catre cele in euro. Nu mica le-a fost insa mirarea multora cand au observat ca dobanzile practicate de banci in cazul depozitelor in euro sunt 0% sau chiar real negative. Aceasta practica a bancilor din Romania este cauzata in principal de politica dusa de Banca Centrala Europeana (BCE), care pastreaza dobanda 0% la moneda unica europeana de ceva vreme.
Bancile se apara, invocand ca depozitele in euro nu le ofera niciun fel de marja de profit. In plus, acestea mai si consuma din veniturile bancii prin cheltuieli legate de administrarea unor conturi neremunerate si de manevrarea cash-ului. Bancile care mai ofera inca posibilitatea de a avea un cont curent in euro o fac in special pentru persoanele juridice care desfasoara activitati de import export si fac plati in euro. Bancile care ofera aceasta posibilitate si persoanelor fizice percep, in general, anumite costuri suplimentare.
Aruncand o privire spre lista bancilor mari prezente in tara noastra, vom observa ca numai sase dintre ele mai ofera posibilitatea deschiderii unor depozite si conturi curente in euro pentru persoanele fizice. Este vorba despre Banca Transilvania, CEC Bank, Alpha Bank, OTP, Unicredit si Garanti Bank. De cealalta parte, BCR, BRD, Raiffeisen Bank si ING Bank au eliminat complet din oferta lor produsele in euro disponibile fara niciun fel de cerinte suplimentare.
Intorcandu-ne la bancile care ofera posibilitatea deschiderii unor depozite in euro, doar in cazul a patru banci gasim dobanzi reale pozitive. Alpha Bank ofera o dobanda de 0.25%, in timp ce CEC Bank ofera o dobanda de 0.20% pentru depozitele deschide in moneda unica europeana. Astfel, la un depozit in valoare de 5.000 de euro, clientul poate castiga dupa un an 11 euro de la Alpha Bank, respectiv 9 euro de la CEC Bank.
Garanti Bank ofera, de asemenea, o dobanda de 0.20% pentru depozitele in euro, in timp ce OTP Bank are o dobanda de 0.18%. Banca Transilvania si Unicredit ofera insa o dobanda 0.01% pentru depozitele in euro, ceea ce inseamna ca vorbim doar despre o conservare a investitiei.
Ultimele NOUTATI
Euro peste 5 lei? Ce inseamna asta pentru romani si cine va resimti cel mai tare impactul
Record absolut pentru Revolut in Romania: peste 1 miliard de tranzactii efectuate in 2024
Vouchere pentru alimente: Schimbari importante in acordarea ajutoarelor sociale in 2025
Mii de locuri de munca disponibile in Romania. Care sunt cele mai cautate meserii?
Partenerii nostri
Neplata drepturilor salariale. Rolul si limitele competentei Inspectiei Muncii
Initierea si negocierea CCM - care vor fi etapele?
Informare primita de la Casa de pensii - ce OBLIGATII are angajatorul?
Importanta unui contabil pentru orice firma
Legea contabilitatii: Principalele modificari aduse de OUG nr. 138/2024
Te-ar putea interesa si