Economia Romaniei a duduit in pandemie: ne-am situat peste tarile din Vest, spune un economist
situatie economia romanieieconomie romaniaandrei radulescu bt
In contextul exploziei preturilor la gaze si energie electrica, al scumpirilor continue ale alimentelor si al dizolvarii unui numar de zeci de mii de firme, este greu sa crezi ca... economia Romaniei, cel putin din perspectiva structurala, nu a aratat niciodata atat de bine.
Este opinia argumentata a lui
Andrei Radulescu, director Analiza macroeconomica, Banca Transilvania.
Conform analistului, de la inceputul pandemiei si pana acum, Romania a avut o performanta macroeconomica superioara tarilor dezvoltate din vest, desi a intrat in pandemie cu o marja relativ redusa a interventiei politicii economice.
Astfe, economia Romaniei a dovedit rezistenta si a evoluat mai bine comparativ cu zona euro, atat in 2020, cat si 2021.
Radulescu a amintit ca, dupa primele 9 luni ale anului curent, avem o crestere economica de peste 7%, in comparatie cu aceeasi perioada din 2020.
Si mai important: Romania a fost printre putinele tari cu o dinamica anuala pozitiva a investitiilor productive in fiecare trimestru al anului 2020, fapt care a permis tranzitia rapida spre un nou ciclu economic.
"Din perspectiva structurala, economia Romaniei nu a aratat niciodata mai bine ca acum si aici ma refer la faptul ca, daca aplicam functia factorilor de productie Cobb-Douglas, o sa observam ca factorul capital si productivitatea multifactoriala au o contributie relativ echilibrata la tot ce inseamna dinamica anuala a PIB potential si aceasta reprezinta un semnal ca structura economiei interne este foarte rezistenta.
Nu a fost niciodata atat de rezistenta ca acum si aceasta rezistenta este confirmata si de o serie de alti indicatori", a explicat Radulescu, la conferinta "Lectii invatate in pandemie. Ce urmeaza?"
Record de investitii straine
Printre indicatorii care arata bine, sunt cresterea investitiilor straine directe la 5 miliarde de euro, dupa 9 luni din 2021, cel mai ridicat nivel din 2008.
In acelasi timp, in ciuda socurilor din economia Romaniei, la finalul lunii octombrie, prima de risc cu scadenta la 5 ani era la un nivel redus.
In aceste conditii, analistul este de parere ca inflatia ar putea cobori la nivelul tintit de Banca Nationala a Romaniei in 2023.
Totodata, o oportunitate pentru Romania ar fi sa fie invitata la negocierile de aderare la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) pana la finele anului viitor.
Foto: pexels.com