E posibil sa ai BANI DE PRIMIT, dar sa n-ai habar: 20.000 de romani sunt cautati ca sa li se dea bani
participanti pilonul3contributii pilonul3pensii facultative romania
Avand in vedere ca 553.775 de romani contribuie la sistemul de pensii private facultative, asa numitul Pilon III, statistica ar trebui sa fie imbucuratoare. Interesant este, insa, ca multi nu stiu sau au uitat de aceste conturi, intrucat nu le-au deschis ei, ci angajatorii lor, in special companii multinationale, dornice sa la ofere facilitati in plus angajatilor, la fel ca in cazul asigurarilor private de sanatate.
O analiza a Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) arata ca peste 65% dintre romanii cu varste mai mari de 60 de ani care au un cont de pensie privata facultativa nu mai cotizeaza la acesta si nici nu au solicitat retragerea banilor, relateaza
economica.net.
Tocmai pentru ca aceste conturi au fost creata de angajator, iar angajatii care beneficiau de ele au plecat la alt loc de munca, unde nu mai beneficiaza de aceasta facilitate, este posibil ca multi dintre ei sa fi uitat de banii din Pilonul III.
Conform unui proiect de modificare a normei 19/2021, ASF vrea sa impuna administratorilor de pensii de Pilon III sa le transmita clientilor, in scrisoarea anuala pe care le-o trimite, ca participantul care a implinit 60 de ani poate opta pentru solicitarea sumei existente in contul sau ca plata unica sau plati esalonate.
ASF a luat aceasta decizie pentru ca majoritatea cotizantilor cu varste mai mari de 60 de ani nu au cerut sumele din conturi si nici nu mai cotizeaza.
Totodata, avand in vedere analiza realizata in cadrul Serviciului Supraveghere si Analiza Piata asupra participantilor fondurilor de pensii facultative care au implinit varsta de 60 de ani, de la care, conform prevederilor legale in vigoare pot solicita plata activului personal, s–a constat ca un numar ridicat de participanti nu si-au exercitat acest drept.
De asemenea, la sfarsitul lunii septembrie 2021, peste 65% dintre participantii de peste 60 de ani nu mai platisera contributii in ultimele 12 luni.
Circa 30.000 de oameni cu varste de peste 60 de ani sunt inscrisi in Pilonul III, ceea ce inseamna ca 19.500 (adica 65%) sunt cei care nici nu mai cotizeaza, nici nu au retras sumele desi aveau acest drept.
Pensia facultativa se mosteneste
Pe langa faptul ca au uitat de conturi, o alta explicatie poate fi ca participantii vor sa pastreze sumele pentru a le retrage in perioade mai dificile din vietile lor.
Cat timp clientul de pensie facultativa este in viata, chiar daca inceteaza sa mai contribuie, banii sai raman in cont si sporesc in functie de randamentul obtinut de administrator din plasamente.
Dupa decesul clientului, legea prevede trei ani in care mostenitorii pot solicita suma. Ulterior, intervine prescriptia si banii, teoretic, sunt absorbiti in cadrul fondului si distribuiti catre ceilalti participanti.
Valoarea totala a activelor nete, in sistemul facultativ de pensii, a fost de 3,317 miliarde lei, la finalul primelor noua luni ale anului 2021, in crestere cu aproximativ 22% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.
La nivelul Pilonului III, contributia medie a participantilor, cu contributii virate la 30 septembrie 2021, a fost de aproximativ 149 lei/participant, in crestere cu 12% comparativ cu luna septembrie 2020.