Dus rece de la Comisia Europeana. Romania a deraiat de la MTO
mto romaniaraport convergentacritici uecriterii convergenta
Romania a primit, miercuri, de la Comisia Europeana recomandari legate de cadrul fiscal, colectarea taxelor si impozitelor si evaziunea fiscala, reforma venitului minim de incluziune.
Comisia a facut recomandari si in ceea ce priveste imbunatatirea functionarii dialogului social, furnizarea de educatie de calitate inclusiv pentru grupurile defavorizate, imbunatatirea accesului la servicii de sanatate, marirea gradului de predictibilitate in procesul decizional, imbunatatirea pregatirii si stabilirii proiectelor mari de infrastructura prioritare si accelerarea implementarii lor, o mai buna transparenta si eficienta a achizitiilor publice si, nu in ultimul rand, consolidarea guvernantei corporative a companiilor de stat.
De asemenea, Comisia Europeana a avertizat Romania cu privire la existenta unei abateri semnificative de la obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO), recomandand luarea de masuri in 2018 si 2019 pentru corectarea acesteia.
Totodata, a fost publicat si raportul de convergenta pentru 2018, potrivit caruia Romania indeplineste unul dintre cele 4 criterii de convergenta stabilite, si anume pe cel privind finantele publice.
"Europa este martora celei mai puternice cresteri economice din ultimul deceniu, ce va continua si in urmatorii doi ani. Cu toate acestea, apar noi riscuri precum volatilitatea pietelor financiare internationale sau protectionism in comertul international.
Este esentiala folosirea momentului favorabil actual pentru consolidarea adaptabilitatii economiilor noastre", a declarat vicepresedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis.
Pe ansamblul Uniunii, recomandarile specifice de tara se concentreaza pe consolidarea fundamentelor pentru o crestere economica pe termen lung durabila si favorabila incluziunii sociale.
Contextul economic pozitiv permite axarea pe un set innoit de prioritati, iar momentul oportun prezent ar trebui folosit eficient pe plan intern pentru luarea masurilor necesare.
Citeste si:
Guvernul vrea sa nationalizeze Pilonul II de pensii
In acest sens, Comisia face un apel la statele membre pentru a continua reformele structurale ce au in vedere imbunatatirea mediului de afaceri si a conditiilor pentru investitii, precum si de a-si consolida adaptabilitatea economiilor pentru a raspunde unor provocari pe termen lung, cum ar fi tendintele demografice de imbatranire a populatiei, cele din domeniul migratiei si al schimbarilor climatice.
In ceea ce priveste indeplinirea recomandarilor, de la lansarea exercitiului semestrului european in 2011, statele membre fie au implementat integral, fie au facut progrese in implementare in ceea ce priveste doua treimi dintre acestea.
Corectarea dezechilibrelor macroeconomice continua, insa unele dintre acestea au ramas nesolutionate si, totodata, au aparut noi riscuri. Comisia face un apel catre Consiliul UE de a adopta aceste recomandari si la statele membre, de a le implementa integral si in timp util. Ministrii din UE le vor discuta inainte de reuniunea Consiliului European in care acestea vor fi adoptate.
Statele membre urmeaza apoi sa le implementeze prin intermediul deciziilor de politica economica si bugetara pentru perioada 2018-2019. Recomandarile specifice de tara sunt actualizate in fiecare an pentru a reflecta progresele inregistrate si contextul in schimbare.
Raportul de convergenta sta la baza deciziei Consiliului UE referitoare la indeplinirea de catre un stat membru a conditiilor necesare pentru aderarea la zone euro.