Dulcele ROBOR si gustul amar al creditarii
isarescu irccsperante irccstare robordanesc ircccreditare romania
Desi sunt amagiti atat de des de promisiunile politicienilor care se prefac (sau, si mai rau, cred ei insisi) ca au gasit solutii miraculoase, in buna lor credinta, oamenii continua sa spere.
In loc sa avem un stil de viata cu mai putina mancare (nesanatoasa) si mai multa miscare, preferam sa ne incredem, pentru a pierde din greutate, in aparate de masaj, in pastile sau in creme.
La fel au sperat unii romani ca noul indice - IRCC - proaspat inlantuit de creditele de care, la randul lor, sunt inlantuiti ei insisi, le va aduce oarecare alinare in buzunare.
Cand colo, asa cum ar fi fost si in cazul problemelor create de ROBOR, solutia era un imprumut cu dobanda fixa. Chiar daca dobanda este mai mare, macar stii o treaba, si nu una de colo, ci treaba stabilitatii.
A explicat asta chiar guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, potrivit caruia, dezbaterea privind ROBOR si IRCC ar putea trece in plan secund, in conditiile in care este posibila intrarea creditului spre rate cu dobanda fixa.
Guvernatorul s-a uitat peste ultimele cifre si a constatat ca mai bine de 50% dintre creditele din Romania sunt acordate acum cu dobanda fixa.
"S-ar putea ca, peste un an, sa constatam ca a fost vorba despre mult zgomot pentru nimic. Intrarea creditului in Romania spre rate de dobanda fixa s-ar putea sa treaca asa, in plan secundar, toata dezbaterea asta privind ROBOR-ul si IRCC-ul. E posibil sa avem o prezenta dominanta a creditelor cu rate fixe", a declarat guvernatorul.
In conditiile demonizarii ROBOR, domnia sa le-a pus in vedere celor entuziasmati de aparitia IRCC sa nu se astepte ca acesta sa fie vreun miracol, un indice izbavitor care face dreptate pentru toata lumea.
"In masura in care inflatia tinde sa creasca si publicul percepe acest lucru, ROBOR, datorita decalajului in timp, probabil ca, la 3 luni, va fi ceva mai mare decat IRCC, dar nu cu mult si s-a dovedit acest lucru.
In schimb, daca inflatia vine in jos, si publicul percepe acest lucru, e foarte probabil ca ROBOR sa fie mai mic decat IRCC. Vom trai si vom vedea cum va fi. Nu putem sa spunem cu exactitate, pentru ca sunt multi factori care actioneaza in acest domeniu, inclusiv controlul lichiditatilor.
Sa nu va asteptati ca acest IRCC vine ca un miracol si face dreptate pentru toata lumea. Este un indice care se adauga la o marja de dobanda pe care o au bancile si care este stabilita de fiecare banca in parte", a spus Isarescu.
O explicatie si mai pe intelesul tuturor a venit din partea lui Florin Danescu, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor.
"IRCC este o medie de mai multe ROBOR-uri, o medie de mai multe cotatii interbancare la mai multe termene. ROBOR era ceva corelat cu creditarea pe termen mediu, iar, astazi, avem un indice calculat pe baza unor tranzactii peste noapte, care este cumva trimis in timp cu sase luni in urma fata de termenul cand este aplicat.
In concluzie, sa ma iertati ca folosesc o metafora: daca noi foloseam o dulceata dintr-un anumit fruct - ROBOR la trei luni - astazi, corelam cu creditarea un fel de marmelada, nu stim din ce fructe, vedem doar un rezultat final si care nu are nicio legatura cu piata", a explicat Danescu, la Forumul Pietei Financiare.
Asadar, in ciuda demonizarii sale, se pare ca ROBOR era o... dulceata de indice, in timp ce IRCC nu ar avea asa de mult zahar ca sa dopeze sperantele.
Pana la urma, cu ROBOR, IRCC sau dobanda fixa, de cele mai multe ori, un credit este dulce cat ai zice contract, dupa care, cat ai spune 30 de ani din viata, devine amar, asa ca mai bine sa luati un imprumut numai daca aveti cu adevarat nevoie de ce vreti sa cumparati cu banii altora.
Foto: rawpixel.com