Doua noi companii au trecut de pe Rasdaq pe piata AeRO a BVB
iamu blajalum tulceapiata aerobvbtransfer rasdaq
Companiile Alum Tulcea si IAMU Blaj au deschis oficial sedinta de tranzactionare de ieri, la Bursa de Valori Bucuresti, marcandu-si debutul pe piata AeRO, dupa transferul de pe piata Rasdaq.
Cu ocazia debutului pe AeRO, cele doua companii au semnat cate o declaratie cu Bursa de Valori Bucuresti (BVB), prin care se angajeaza fiecare sa aplice principiile de guvernanta corporativa pentru AeRO, sa includa fiecare pe website-ul sau o sectiune dedicata investitorilor, orientata, in mod special, catre investitorii de retail.
Totodata, companiile vor participa la evenimente organizate de BVB pentru promovarea pietei de capital si vor include in strategia de dezvoltare finantarea prin majorarea capitalului social si/sau emiterea de obligatiuni corporative, prin utilizarea sistemelor tehnice ale BVB, in urmatorii doi ani de la listarea pe AeRO.
BVB va acorda asistenta Alum si IAMU pentru a se conforma tuturor principiilor de guvernanta corporativa pentru AeRO si pentru promovarea celor doua companii in relatia cu investitorii.
BVB le va acorda asistenta si in procesul eventual al majorarii capitalului social si/sau emisiunii de obligatiuni.
Alum Tulcea este singurul producator de alumina din Romania, cu o capacitate de productie de 500.000 tone pe an.
Alumina produsa de companie este livrata pe piata interna catre Alro, parte a Grupului Vimetco, precum si la export.
In 2014, Alum a avut o cifra de afaceri de 534 milioane de lei, in crestere cu 3% fata de 2013, iar profitul operational a fost de 31,5 milioane de lei.
Profitul net s-a ridicat la 47 de milioane de lei. Pentru 2015, compania mizeaza pe o cifra de afaceri de 169 milioane de dolari, in conditiile unor cheltuieli totale de 163,6 milioane de dolari.
Compania are un capital social de 488,4 milioane lei, divizat in 82 milioane de actiuni, cu o valoare nominala de 5,95 lei/actiune.
Alro este actionarul majoritar al Alum, cu 99,4% din actiuni. Raportat la ultima tranzactie cu actiunile Alum pe piata Rasdaq, capitalizarea bursiera a companiei este de 73,8 milioane de lei.
La randul lui, IAMU este unul dintre partenerii companiei Bosch, peste 90% din productie fiind pentru compania germana.
Pentru acest an, IAMU vizeaza cresterea usoara a cifrei de afaceri, la 75,4 milioane de lei si a programat investitii de 9,2 milioane de lei.
Pana in 2017, cifra de afaceri ar urma sa avanseze la 84 milioane de lei.
Cei mai mari actionari ai IAMU sunt SIF Banat-Crisana (76,7%) si SIF Oltenia (19,8%).
Compania din Blaj are un capital social de 23,7 milioane de lei, divizat in 9,5 milioane de actiuni, cu o valoare nominala de 2,5 lei/actiune.
Compania a intrat pe AeRO cu o capitalizare de 33 milioane lei, calculata la ultimul pret al actiunilor IAMU pe piata Rasdaq.