Dolarul american, scaderi pe toata linia fata de monedele din UE
dolarul americanmoneda euroleu
Toate monedele din UE au crescut in septembrie fata de dolarul american (USD), cea mai mare apreciere fiind inregistrata de Lira sterlina, cu o crestere de peste 4% fata de cotatia sa de la inceputul lunii.
"In septembrie, dolarul american a scazut semnificativ fata de toate monedele din UE, pe fondul deciziei Rezervei Federale a SUA de a mentine nivelul injectiilor de lichiditati (contrar asteptarilor pieţei) si ulterior ca urmare a faptului ca autoritatile federale americane au ajuns din nou in impas in ceea ce priveste bugetul pe anul fiscal urmator. Guvernul federal al SUA a decis oprirea partiala a activitatii, iar nerezolvarea crizei ar tine in continuare USD sub presiune; desi sunt inca dificil de estimat, urmarile generale ale situatiei vor fi importante cel putin pe termen mediu", a aratat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.
Leul s-a intarit luna trecuta cu aproape 2% in fata USD. Majoritatea monedelor din regiune s-au apreciat in raport cu USD inclusiv per ansamblul primelor 9 luni ale anului curent.
Leul se plaseaza in plutonul cu rezultate favorabile, inregistrand la sfarsitul lui septembrie o crestere de aproape 2,3% fata de dolarul american, comparativ cu cotatia avuta la inceputul lui ianuarie.
"Referitor la Euro, trebuie sa reamintim ca alegerile din Germania au constituit un eveniment cu importanta globala, iar victoria obtinuta de Angela Merkel a sustinut moneda unica europeana. In plus, cresterea indicelui de incredere a consumatorilor germani a dat recent un nou impuls aprecierii Euro", a aratat Silviu Pojar.
Moneda Euro s-a intarit cu cca 2,3% in luna septembrie fata de USD si a marcat o apreciere de aproape 2,5% la finele primelor noua luni ale anului comparativ cu cotatia sa de la inceputul lui 2013.
Foto: FED.