Doctorul Isarescu vorbeste despre inflatie ca despre o maladie perfida
isarescubnrinflatieacademica bnr
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, este de parere ca inflatia este o maladie perfida, care trebuie tratata cu maxima seriozitate.
In economiile emergente, o inflatie moderata si stabila este adesea ceea ce politica monetara a reusit sa asigure, dar inflatia este o maladie perfida, care trebuie tratata cu maxima seriozitate.
"Oricat de moderata ar fi inflatia, aceasta trebuie sa fie indeajuns de scazuta incat sa nu genereze efecte adverse, precum dezancorarea anticipatiilor privind inflatia, declansarea unei spirale salarii-inflatie", potrivit prezentarii, citate de Agerpres, sustinute de guvernatorul BNR, cu prilejul celei de a treia editii a proiectului "Academica BNR".
Guvernatorul a aratat ca realitatile crizei economice au constrans pana si bancile centrale cu un angajament puternic fata de flotarea libera sa accepte interventii pe piata valutara.
Oficialul a spus ca bancilor centrale li se reproseaza concentrarea excesiva pe stabilitatea preturilor si trecerea in plan secund a obiectivelor stimularii cresterii economice si ocuparii depline.
Isarescu a explicat ca nu exista un conflict pe termen lung intre stabilitatea preturilor si cresterea economica, politicile monetare care mentin inflatia stabila fiind compatibile cu cresterea economica relativ inalta si sustenabila.
Renuntarea la prevalenta obiectivului stabilitatii preturilor ar insemna revenirea la o conduita a politicii monetare care istoric a fost dovedita contraproductiva, iar conduita de facto a bancilor centrale a fost una flexibila si departe de a fi indiferenta la evolutiile variabilelor macroeconomice reale.
"O a doua linie a criticii, relativ recenta si opusa primei, este aceea ca bancile centrale nu au facut suficient pentru a tempera euforia care a alimentat bula speculativa si a condus la declansarea crizei financiare", se arata in prezentare.
Inainte de criza, prevala ideea conform careia pietele financiare functioneaza corect in cea mai mare parte a timpului, iar "politica monetara ar trebui sa raspunda evolutiilor preturilor activelor doar in masura in care acestea afecteaza traiectoriile viitoare ale cererii agregate si ale preturilor".