Dobanzile pentru creditele romanilor incheie inca o SAPTAMANA NEAGRA. Decizia BNR a fost bomboana de pe coliva
dobanzi crediterate la bancaroborircc
Saptamana se incheie in termeni duri pentru romanii datori la banci, care au de returnat credite cu dobanda variabila.
Ultima zi a saptamanii a adus noi cresteri la ROBOR.
Indicele ROBOR la trei luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila, a ajuns vineri la 6,79% pe an, de la 6,76% pe an, nivelul din sedinta precedenta.
Amintim ca ROBOR si-a inceput ascensiunea de la doar 3,02% pe an, cat era la inceputul lui 2022.
IRCC, care se aplica creditelor noi, contractate dupa luna mai a anului 2019, este calculat la 2,65% pe an, in crestere fata de 1,86%, cat era in urma cu trei luni! Precizam ca acesta este calculat ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice ale tranzactiilor interbancare din trimestrul I 2022.
Dobanzile au primit o noua unda de soc, dupa ce BNR a decis, saptamana aceasta, sa
majoreze rata dobanzii pe politica monetara, crescand-o cu un punct procentual, pana la 4,75%. Majorarea dobanzii cheie e instrumentul principal al bancilor centrale, in lupta cu inflatia agresiva. Desi are capacitatea sa ne tempereze scumpirile, dobanda cheie agresiva va genera dobanzi mari pentru romanii datori la banci, dar si politici mai dure pentru cei ce vor dori sa acceseze finantare, de acum incolo, din cauza inaspririi conditiilor de catre banci, mai ales prin diminuarea tolerantei la risc, in aceasta perioada tulbure!
De asemenea, BNR a hotarat majorarea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 5,75 la suta pe an, de la 4,75 la suta pe an si cresterea ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 3,75 la suta, de la 2,75 la suta pe an, incepand cu data de 7 iulie 2022. Conducerea Bancii Nationale a mai decis pastrarea controlului ferm asupra lichiditatii pe piata monetara si mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
IRCC risca sa depaseasca ROBOR
Desi situatia celor care au credite influentate de IRCC pare acum una mult mai avantajoasa decat cazurile in care dobanda e influentata de ROBOR, balanta s-ar putea inversa, atunci cand inflatia va incepe sa dea inapoi.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, se asteapta ca IRCC sa depaseasca ROBOR atunci cand inflatia va incepe sa scada:
"S-ar putea ca atunci cand inflatia se duce in jos si dobanzile scad, IRCC sa ramana mai sus decat ROBOR. S-ar putea. Avem doi indicatori, populatia are posibilitatea sa aleaga. Nu se intampla miracole in economie. Niciunul nu este solutia perfecta. Dupa mine, e bine sa ramana si IRCC si ROBOR", a explicat guvernatorul BNR, in prima jumatate a lunii mai.
Foto: pixabay