In capitala Slovaciei, Bratislava, presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi spunea reporterilor ca institutia pe care o conduce ar putea cere bani bancilor carora le ofera privilegiul de a-i pastra banii ¨peste noapte¨.
Cu alte cuvinte, cererea de lichiditati este atat de slaba incat Mario Draghi s-ar putea nici sa nu-i scoata din banci cand sunt pe gratis. BCE nu mai vrea bani pentru ca nu ii poate imprumuta la un mod profitabil.
Banii, pentru BCE, au devenit ca masinile ale caror soferi trebuie sa plateasca pentru a le parca peste noapte, potrivit BusinessWeek. Cand a fost intrebat, in Bratislava, daca ia in considerare ca dobanzile sa scada mai mult de 0%, acesta a raspuns ca bancherii trebuie sa fie cu mintea deschisa cand vorbesc de aceasta optiune.
Exista si un precedent. Danemarca, tara care are propria moneda, a tinut, o buna perioada, dobanzile negative la depozitele overnight, pentru a descuraja intrarile de capital care ar fi apreciat puternic Coroana daneza, lucru ce ar fi dus la o scadere a cererii de produse daneze.
Banca Centrala a Danemarcei are o dobanda negativa inca din iulie al anului trecut. In prezent aceasta este de -0,1%. Dar aceste dobanzi nu pot merge prea mult sub zero, mai ales ca bancile au si optiunea sa-si pastreze banii in propriile depozite, in loc sa-i dea altora spre pastrare.
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!