Dobanzile la banci, in functie de ROBOR, raman scumpe, dar stabile. Cosmarul s-a mutat acum in curtea celor care au trecut la IRCC
dobanzi crediteircc 1 octombrie 2024
ROBOR-ul este piperat, dar ramane stabil, ceea ce inseamna ca romanii care au de rambursat credite in lei cu dobanda variabila (contractate inainte de primavara lui 2019), au macar predictibilitate si stabilitate in graficul de rambursare. In schimb, cei care au contractat credite ulterior datei mentionate mai sus sau cei care au luat decizia irevocabila de a trece de la ROBOR la IRCC vor avea parte de scumpiri din aceasta toamna.
Conform celui mai recent raport al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), ROBOR la 3 luni - in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei - a stagnat la 5,55%. La randul sau, indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 5,61%.
Indicele de referinta pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) scade de la 5,9% in perioada aprilie – iunie, la 5,86% in perioada 1 iulie – 31 septembrie. Problema este ca urmeaza sa creasca, din aceasta toamna, de la 1 octombrie!
"Estimarile arata ca de la 1 octombrie IRCC va fi 5.99%, deci va creste cu 0.13 pp, ceea ce inseamna ca si ratele vor creste cu aproximativ 23 de lei, ajungand la aproximativ 2.100 de lei", conform specialistilor
Finzoom.ro. Noul IRCC se va aplica pana la 31 decembrie, cand se publica urmatoarea serie de date.
Daca luam in calcul un credit de 210.000 lei (aferent achizitiei unui imobil de 300.000 de lei cu avans 30%) acordat de banca cu o marja de 2% pe o perioada de 25 de ani, noua rata va fi de circa 1.690 de lei, fata de 1.670 de lei cat este pana la 31 septembrie.
Sunt sanse mari ca ROBOR sa scada in perioada urmatoare
ROBOR e asteptat sa scada in lunile urmatoare, dat fiind faptul ca BNR a decis sa reduca dobanda de referinta pe politica monetara, decizie luata ca urmare a scaderii inflatiei. Daca BNR va continua pe aceeasi linie, deci inflatia va fi tot mai mica, dobanda de referinta va scadea, ceea ce va da bancilor comerciale un semnal de stabilitate, urmand ca si acestea din urma sa scada dobazile percepute clientilor, atat persoane fizice, cat si juridice.
Amintim ca, pe 7 august, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat urmatoarele:
-
reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,50 la suta pe an, de la 6,75 la suta pe an, incepand cu data de 8 august 2024;
-
reducerea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50 la suta pe an, de la 7,75 la suta pe an, si a ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 5,50 la suta pe an, de la 5,75 la suta pe an;
-
mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Sursa foto: unsplash.com