Dobanzile bancare fac un pas in spate, dar ratele raman greu de suportat: ROBOR este de peste 2 ori mai mare decat in urma cu un an
dobanzi bancareroborirccrate la banca
In ultimele zile asistam la o scadere a indicelui ROBOR, ceea ce se traduce printr-o ieftinire (foarte modesta) a dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru creditele in lei cu dobanda variabila, doar ca ratele pe care romanii le au de platit luna de luna raman foarte piperate, ROBOR fiind inca mai mult decat dublu fata de cat era in urma cu un an de zile.
Concret, din ultimele afisari ale Bancii Nationale a Romaniei, aflam ca ROBOR la trei luni - in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila - se afla in scadere, ajungand luni, 13 februarie 2023, la 7,09% pe an, de la 7,11% pe an.
Amintim faptul ca ROBOR a explodat in ultimul an, dat fiind faptul ca, la inceputul lui 2022, acesta era calculat la doar 3,02% pe an!
In privinta indicelui ROBOR la 6 luni - folosit in calculul dobanzilor la creditele ipotecare in lei cu dobanda variabila - avem o stagnare la nivelul de 7,45% pe an.
In cele din urma, ROBOR la 12 luni consemneaza o scadere, ajungand luni la 7,82% pe an, de la 7,84%.
Si IRCC este foarte scump
Pe de alta parte, foarte scump este si IRCC - indicele care inlocuieste ROBOR automat pentru creditele contractate dupa luna mai a anului 2019. De asemenea, romanii care au credite mai vechi pot solicita schimbarea ROBOR cu IRCC, modificare ce este ireversibila. Zeci de mii de debitori au facut-o deja, insa nu au scapat de scumpiri, IRCC fiind calculat acum la 5,71% pe an. Precizam ca IRCC are mari sanse sa se scumpeasca si mai mult, dat fiind faptul ca este calculat cu intarziere, acest indice fiind calculat ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice ale tranzactiilor interbancare din trimestrul III 2022, in urcare fata de cel publicat in urma cu trei luni, de 4,06%.
Referitor la perspectivele pe piata dobanzilor, saptamana trecuta a aparut un semnal pozitiv chiar de la Banca Nationala a Romaniei, care
a decis sa nu mai scumpeasca dobanda de referinta si sa nu inaspreasca si mai mult conditiile de politica monetara. Doar ca BNR nu a decis nici sa aplice o diminuare a dobanzii cheie, ceea ce ar mai fi scazut din presiune si ar fi putut genera o ieftinire mai rapida si de substanta a ratelor bancare. Doar ca perspectivele economice nu sunt tocmai optime, inflatia este rezilienta si e nevoie in continuare de o politica monetara aspra pentru a lupta cu valul de scumpiri.
Astefel, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 7,00 la suta pe an, mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 la suta pe an si a ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 6,00 la suta pe an, precum si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Foto: manager.ro