Vesti bune pentru romanii care au credite in euro, scaderea inflatiei urmand sa provoace mai devreme sau mai tarziu si taierea ratelor dobanzilor. Inflatia din zona euro a scazut la 2.4% in luna martie, o rata chiar mai buna decat cea la care se asteptau specialistii. In aceste conditii, nu sunt deloc putini cei care sustin ca Banca Centrala Europeana va reduce dobanzile pana cel tarziu in vara.
In ultimii ani, zona euro a fost martora la o crestere semnificativa a inflatiei. Acest fenomen poate fi atribuit unor factori precum cresterea preturilor la energie, alimente si alte bunuri de consum. De asemenea, sa nu uitam impactul evenimentelor economice si geopolitice la nivel global, precum s-au dovedit a fi pandemia de coronavirus si razboaiele pornite in Ucraina si Fasia Gaza. In plus, politicile monetare ale Bancii Centrale Europene si alte decizii macroeconomice au influentat si ele evolutia inflatiei in zona euro.
Pe langa afectarea puterii de cumparare a consumatorilor si a echilibrului economic, cresterea inflatiei din ultimii ani a venit la pachet si cu cresterea dobanzilor pentru cei care aveau contractate credite in euro. Lucrurile ar urma sa revina la normal in urmatoarele luni, scaderea inflatiei in zona euro urmand sa atraga dupa sine si o scadere a dobanzii cheie de la Banca Centrala Europeana. Bineinteles, asta s-ar traduce si printr-o scadere a ratelor pentru romanii care au de rambursat credite in euro.
Incetinirea ritmului anual al cresterii preturilor de consum, de la 2,6% in luna anterioara, a fost determinata de cresteri mai modeste ale preturilor la alimente si bunuri, care au contracarat stabilizarea preturilor serviciilor. Prognozele economistilor intervievati de Bloomberg indicau un nivel de 2,5% pentru luna martie.
De asemenea, inflatia in Germania a inregistrat o scadere mai accentuata decat anticipasera analistii pentru luna martie, consolidand astfel sperantele ca Banca Centrala Europeana va incepe sa reduca in curand ratele dobanzilor.
In Germania, preturile de consum au inregistrat o crestere de 2,3% in perioada de un an pana in martie, in scadere de la 2,7% in luna precedenta, ceea ce a determinat ca inflatia in cea mai mare economie europeana sa atinga cel mai scazut nivel din iunie 2021, conform datelor publicate recent. Reducerea costurilor la energie si alimente, precum si incetinirea cresterii preturilor bunurilor, au contrabalansat o accelerare a preturilor la servicii.
Citeste si: Mugur Isarescu a decis azi ce se intampla cu datoriile romanilor la banci: e batut in cuie
Sursa foto: unsplash.com
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!