Dobanda din carti
educatie financiarajoburi vacantajoburi studentiwarren buffett
Invitata, de Ziua SUA, intr-un studiou de televiziune, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, era incantata ca citise domnia sa ca unul dintre fostii presedinti ai SUA statea cu lucrarea lui Constantin Brancoveanu, "Istoria cresterii si descresterii Imperiului Otoman", pe masa.
Tot doamna ministru vorbea, admirativ, despre faptul ca, tot in SUA, oamenii bogati isi pun copiii la treaba.
Asa este, "in tara tuturor posibilitatilor", majoritatea elevilor si majoritatea studentilor au asa-numitele joburi de vacanta: mai spala o masina, mai servesc la puzderia de restaurante sau sunt ajutoare de bucatari, sunt instructori in diferite domenii.
Pe scurt, orice fel de "job" este binevenit, cel putin la tinerete, cand esti in putere si nu ai acumulat inca ani de profesat care sa te cocoseze si sa faca odihna imperioasa.
Deci, cu d'astea se ocupa nu numai elevii si studentii cu posibilitati mai reduse ei si ai lor parinti, ci si cei care provin din familii instarite.
Numai la noi, grija exagerata, cocoloseala, crezul "las' sa aiba ei, ca noi am dus lipsa" duc la rasfatul copiilor, rasfat care, in foarte scurt timp, le va dauna grav sanatatii financiare si felului in care privesc banii, munca, sefii, colegii.
Nimeni din studiou nu i-a amintit doamnei ministru atat de incantata ca tinerii elevi si studenti americani muncesc ca unul dintre guvernele PSD, respectiv cel condus de Sorin Grindeanu, le-a acordat gratuitate deplina, nelimitata de nimic si necorelata cu nimic (cum ar fi niste medii mari la scoala) studentilor pe transportul pe calea ferata (iar, acum se vorbeste despre o reducere de 50% pentru transportul aerian).
In primul rand, studentii care-si pun posterioarele pe banchetele de tren - alea amarate cum sunt ele - ar trebui sa stie ca nu exista nimic gratuit pe lumea asta…
Asa-zisa gratuitate de care se bucura ei este platita din taxele si impozitele parintilor lor sau ale unor straini, din intitiative private, din antreprenoriat, precum si din banii celor care platesc bilet intreg.
Cumva, studentii sunt remorcati de cei care platesc biletele de tren la pret intreg (si care, tot mai des nu mai gasesc locuri, tocmai pentru ca trenurile-s pline de cei care au transport… moka) la fel cum atarna de locomotiva vagoanele in care calatoresc ei… gratuit…
Acum, alta: PSD vrea sa acorde cupoane, vouchere de 10 lei pentru fiecare zi in care un elev vine la scoala.
In cazul asta, exista, totusi, o... departajare: banii ar urma sa fie primiti numai de elevii cu prezenta integrala la scoala, in luna urmatoare contorizarii prezentelor, iar plata se va face la inceputul lunii urmatoare.
In anul scolar 2019-2020, cupoanele vor fi acordate elevilor din ciclul primar, iar, din anul scolar 2020-2021, si celor din invatamantul gimnazial...
Revenind la SUA, unul dintre cei mai de succes americani a ajuns la acest statut gratie eforturilor sale, dar si norocului de a se fi nascut dincolo de Atlantic, unde, de mic copil, a muncit, vanzand ziare.
Banii castigati nu se duceau pe fleacuri, ci pustiul i-a folosit pentru a cumpara primele sale actiuni... Si, ce sa vezi, chiar si acum, cand respectivul, pe numele lui, Warren Buffett, are aproape 89 de ani, tot cu asta se ocupa - cumpara si vinde actiuni - cu a mai mare placere.
Care este secretul sau pentru succes? Citeste 500 de pagini in fiecare zi.
"Asa se construiesc cunostintele, se aduna ca o dobanda compusa. Toti o puteti face, dar garantez ca foarte putini chiar fac asta", spune Warren Buffett.
Asadar, invatatura din carte poate aduce - si la propriu, si la figurat - un castig palpabil.
In schimb, daca nici macar cand sunt copii si adolescenti, oamenii nu sunt stimulati sa invete nimic si sunt ajutati la fiecare pas, desi au doua maini, doua picioare zdravene si sunt sanatosi, care este castigul?
Foto: Skitterphoto/pexels.com