Dobanda de politica monetara a BCE a ajuns la un nou minim: 0,05%
dobanda bcereducereminim istoricfacilitate depozitmario draghi
Banca Centrala Europeana (BCE) a redus, astazi, dobanda de politica monetara la nivelul minim istoric de 0,05%, de la 0,15.
Consiliul guvernatorilor BCE a decis si scaderea dobanzii la facilitatea de depozit in teritoriul negativ, la minus 0,20%, de la minus 0,10%.
Asadar, bancile comerciale care vor sa tina bani la BCE vor plati si mai mult pentru asta.
BCE a mai hotarat reducerea dobanzii la facilitatea de creditare marginala pana la 0,30%, de la 0,40%.
Decizia BCE de a reduce si mai mult costul creditului vine dupa ce, in al doilea trimestru al acestui an, economia zonei euro a stagnat, spre deosebire de economia SUA si de cea a Marii Britanii.
In ceea ce priveste inflatia, in august, rata anuala a ajuns la 0,3%, cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani, relateaza Agerpres.
Mario Draghi, presedintele BCE, a declarat ca, din octombrie, banca va incepe sa cumpere un portofoliu de obligatiuni garantate cu active (ABS) simple si transparente precum si obligatiuni ipotecare denominate in euro, urmand ca detaliile complete cu privire la noile programe sa fie oferite dupa urmatoarea reuniune de politica monetara din data de 2 octombrie.
In ceea ce priveste reducerea dobanzii de politica monetara, Draghi a explicat ca aceasta decizie, precum si cea referitoare la introducerea de noi masuri de politica monetara nu au fost luate in unanimitate, dar a existat o majoritate confortabila in favoarea introducerii de programe de achizitie de obligatiuni.
Draghi a adaugat ca BCE a revizuit in scadere prognozele de crestere a Produsului Intern Brut in zona euro pentru 2014 si 2015 precum si previziunile de inflatie pentru zona euro in 2014.
BCE estimeaza ca economia zonei euro va inregistra, in acest an, un avans de 0,9%, fata de 1%, cat era cresterea preconizata acum trei luni, urmand ca, in 2015, PIB sa urce cu 1,6%, fata de 1,7%.
Legat de estimarile de inflatie, pentru acest an, BCE prevede o crestere a preturilor de 0,6%, fata de 0,7%, cat estima in iunie, si mult sub tinta de 2% avuta in vedere de BCE.