Doar 6 banci ofera depozite rentabile. La restul iei mai putini bani decat ai depus
bancidepozite bancaredobanzi depozite bancareinflatiedobanzi
Pe piata bancara din Romania anului 2018, doar sase banci ofera o dobanda pozitiva la depozite. Concret, la celelalte institutii bancare, cei care isi tin economiile in depozite, ajung sa ridice mai putini bani decat au depus initial.
In urma cu un an doar 3 banci ofereau dobanzi real pozitive, iar castigul la un depozit de 1000 de lei pe un an nu depasea 15 lei. In 2018 sunt 6 banci, din care una singura este in "Top 5", dau dobanzi real pozitive intre 15 si 30 de lei la un depozit de o mie de lei pe un an. Castigul ajunge la 30 de lei.
In timp ce, la bancile cu dobanzi negative, se pot pierde pana la 89 de lei din 1.000.
Irina Chitu, director FinZoom: "Daca intai bancile mici au crescut dobanzile, de abia acum putem vedea si bancile mai mari ca incep sa puna un 0,5 puncte procentuale la dobanzi"
Pierderile celor care isi tin economiile in depozite sunt uneori greu de depistat fiindca bancile afiseaza dobanzi pozitive, insa taxele si comisioanele stirbesc din suma depusa initial.
Irina Chitu: "Trebuie sa mai luam in considerare si faptul ca inflatia este mai mare decat orice dobanda la depozit, chiar si de acum. Pentru ca inflatia este de peste 5%, iar cea mai mare dobanda la un depozit este de 4 la suta."
Din fericire, prognozele economice sunt pozitive. Analistii se asteapta la o ponderare a ratei inflatiei si la o stagnare a dobanzilor la depozite, astfel incat depozitele sa aduca si castiguri reale, chiar daca modeste.
Ce este depozitul bancar?
Depozitul este o suma de bani depusa la banca, pentru o anumita perioada de timp, pentru care banca plateste dobanda. Depozitul bancar este un mijloc sigur de a pastra numerarul si de a obtine un profit garantat (din dobanda oferita de catre banca), atunci cand dobanzile sunt pozitive, iar taxele si comisioanele nu afecteaza suma depusa.
Dobanda depozitelor bancare variaza, in functie de banca si moneda aleasa, intre 2 si 4%.
In Romania exista mai multe tipuri de depozite bancare
1. Depozite bancare in functie de modalitate de plata a dobanzii
a. Depozite bancare cu capitalizare: este depozitul bancar care la finalul perioadei de depozitare, dobanda se adauga automat la suma depozitata.
b. Depozite bancare fara capitalizare: este un depozit bancar in care poti avea acces oricand la banii depusi de tine in cont, iar dobanda se caluleaza in fiecare luna. In acest caz dobanda este mai mica, insa poti controla oricand doresti tu banii din cont fara sa pierzi intrega dobanda. In fiecare luna, dobanda se va recalcula la suma pe care o vei detine in cont.
2. Depozite bancare in functie de reinnoire a acestuia
a. Depozite bancare cu prelungire automata – Este genul acela de depozit care se reinnoieste automat de fiecare data cand ajunge la scadenta. Dobanda realizata ori se capitalizeaza si ajunge direct in depozit, ori se adauga in contul bancar.
b. Depozite bancare fara prelungire – Este genul de depozit pe care il faci pe o perioada fixa de timp, iar la finalizare, banii si dobanda vor intra in contul curent.
3. Depozite bancare in functie de dobanda
a. Dobanda fixa – Banca iti asigura o dobanda fixa indiferent de ce se intampla cu evolutia pietei.
b. Dobanda variabila – Banca poate varia cu dobanda pe care ti-o ofera in functie de evolutia pietei. Poate fi mai mica sau chiar mai mare decat cea fixa.