Doamna Viorica care deschide usi
viorica dancila bnrangajari bnrperformante bnr
Zilele trecute, o stire ridica sprancene sau starnea zambete, cochetand cu un fakenews: Viorica Dancila a devenit consiliera a guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. Ulterior, dupa mai multe consultari cu Departamentul de comunicare al BNR si cu neobositul Adrian Vasilescu, "gradul" doamnei Dancila era retrogradat de la consilier la consultant, iar presa corecta stirea intiala.
Nu au fost de corectat explicatiile date de venerabilul Adrian Vasilescu in ce priveste competentele doamnei fosta prim-ministru al Guvernului Romaniei.
Din pacate sau nu, la nivel mondial, decizii extrem de importante se iau pe terenul de golf sau la o partida de tenis sau la una de vanatoare. Ei bine, se pare ca fosta prima doamna a Guvernului ar putea face lobby la o cafea si este o foarte talentata deschizatoare, daca nu de drumuri, macar de usi.
Domnul Vasilescu a spus, la Digi24, ca Banca Nationala a infiintat Biroul Euro, Biroul Economiei Reale, Biroul Banci Centrale, Biroul Monede Digitale, Biroul de Economie Verde, in cadrul acestuia din urma, gasindu-si si doamna Dancila... rostul.
Dar care este acesta si ce anume o recomanda pe intaia femeie prim-ministru din Romania pentru a semna condica uneia dintre putinele - daca nu singura - institutii de pe aici in care angajatii au un nivel ridicat de pregatire?
Domnul consilier de strategie Vasilescu a argumentat ca prospat angajata BNR a fost europarlamentar multa vreme si cunoaste toate caile din Uniunea Europeana. De asemenea, "cunoaste oameni mai ales din zona verde, ecologisti, oameni cu care a stat la masa, cu care a baut cafea, cu care a schimbat vorbe".
Dupa o asa descriere, zici ca e Greta Thunberg, nu alta...
"La Banca Nationala, pentru aceste cinci birouri se cauta oameni care au usi deschise la Parlamentul European. Asta este lucrul cel mai important. Fara usi deschise nu facem nimic pentru tara asta", a declarat Vasilescu.
Daca mai tine cineva minte, cand doamna Dancila a fost propusa pentru functia de prim-ministru, presa i-a adresat sefului ei de partid, Liviu Dragnea, aceeasi intrebare: ce o recomanda pe fosta profesoara la un liceu din Videle?
Raspunsul domnului Dragnea a fost ca Viorica Dancila "este europarlamentar din ianuarie 2009. Este un europarlamentar respectat la Bruxelles. Cu relatii foarte bune pentru ca este o femeie civilizata, o femeie neconflictuala. Este deosebit de comunicativa".
Cat de comunicativa si mai ales in ce fel comunica se vedea si inainte sa ajunga mai mare peste ministri si mai ales dupa.
Inainte de a avansa pe prima pozitie in ierarhia Palatului Victoria, cand era un... atat de bun si de experimentat europarlamentar, doamna Dancila spunea urmatoarele despre situatia femeilor din Iran: "Bineinteles ca nu incercam sa intervenim in problemele interne a unui stat membru, cum este Pakistanul sau Iranul". Tot comunicativa se dovedeste si cand insira cacofoniile: "Daca colegii au avut incredere in mine, trebuie sa nu-i dezamagesc" si "Cred ca este un lucru foarte important deoarece cred ca cultura este cel mai important liant intre tari".
Si o fraza adusa cu galeata din profunzimile putului aproape secat al gandirii: "...cred ca trebuiesc ca, in viata noastra politica, a romanilor, in general, sa avem alte modele, s-a creat anumite modele de femei in viata politica care nu ne reprezinta pe toate femeile..."
Dupa ce doamna Dancila devine premier, gafele de exprimare si de protocol s-au tinut lant. Nu-i asa mare bai ca zice 20-20 sau imunoglobina, ca vrea sa reduca democratia, ca cam (cacofonie intentionata) singurele vorbe-n engleza pe care le stie este make a photo. Dar sa incurci capitalele unor state (!), sa uiti nume de prim-ministri straini (si chiar sa te asezi pe scaunul rezervat unuia dintre acestia), sa dai sa pleci inainte de intonarea unui imn de stat, sa te adresezi Papei Francisc in romgleza sunt greseli pe care nu le mai face nimeni la nivel inalt.
Domnul Vasilescu mai spunea, referindu-se la cate palme a incasat BNR pe vremea cand Liviu Dragnea era sef de partid, ca institutia pe care o reprezinta nu are memorie afectiva. Ei, asta diplomatie! Precum si cea a actualului premier care s-a abtinut sa comenteze politica de resurse umane a BNR. Dar memoria, din asta neafectiva, obisnuita, are BNR? Oare ce angajat al sau a vorbit, vreodata, despre Banca Monetara, in loc de Banca Mondiala, cum a facut aceeasi doamna Dancila?
Mai are vreun angajat sau fost angajat al bancii o adevarata filmografie hilara, arhivata pe YouTube?
Daca are nevoie de un aparat de preparat cafele, BNR pune anunt pe site. Daca vrea sa cumpere un capat de ata, la fel.
Tot pe pagina sa de web, BNR face public fiecare post vacant. Niciunul dintre noile Birouri nu figureaza ca ar face angajari. Sa zicem ca am cautat dupa ce anunturile au fost postate si pozitiile, iata, ocupate, dar aflam ca BNR cauta de la muncitori necalificati, fochisti, electricieni, ospatari, soferi, pana la referenti si experti in domenii mai apropiate de activitatea sa de baza.
Pentru fiecare dintre aceste posturi, sunt specificate competente si pretentii cat se poate de clare. Chiar si fochistilor, electricienilor, ospatarilor si soferilor li se cer... competente comportamentale: orientare catre performanta; comunicare eficienta (!); cooperare; integritate organizationala.
Pana si ospatarului i se cer, pe langa studii si experienta profesionala, cunostinte de operare pe calculator: Microsoft Office, Internet Explorer.
Un pic mai sus in ierarhie, pentru pozitia de referent de specialitate la Directia comunicare si relatii cu publicul, Serviciul comunicare online, atributele principale se intind pe o fila-ntreaga, iar BNR cere studii universitare de licenta; experienta profesionala de minimum 2 ani pe posturi cu studii superioare; experienta de minimum 1 an demonstrata in UX sau domenii conexe (User Interface, User Testing, Web Usability); cunostinte de operare pe calculator: Microsoft Office, Internet Explorer, Adobe Creative Cloud (in special Adobe Xd, InDesign, Illustrator, Photoshop, Premiere Pro); constituie avantaj cel putin una dintre: cunostintele in HTML, CSS, Java script; confortul de lucru in mediul web (CMS -Content Management System, Social Media, Analytics); abilitatile de procesare cu documente audio/video; cunostinte de limba engleza.
Din spusele domnului Vasilescu, sa intelegem ca, pentru locul de munca ocupat de doamna fost premier, competentele profesionale au fost existenta unor relatii cu oameni din zona verde, bautul de cafea cu acestia si schimbatul de vorbe? Sau poate forta de a deschide usi?
Si se pare ca aceasta din urma abilitate este reala, dovedita de insusi faptul ca doamna Dancila a dat la o parte superbele usi de la intrarea in minunatele palate - cel nou si cel vechi - ale Bancii Nationale a Romaniei, o institutie incarcata cu 140 de ani de istorie.